Pääkirjoitus 13.10.2021: Vihreiden valinnat leimaavat koko hallitusta

Vihreät ovat viime päivinä hallinneet ilmatilaa julkisuudessa uskomattoman taitavasti syntymättömän lapsen avulla. Puoluehallitus päätti ensin lokakuun alussa, että puolueen puheenjohtajan Maria Ohisalon äitiyslomaa tuuraa tamperelainen Iiris Suomela. Maanantai-iltana puoluevaltuuskunnan ja eduskuntaryhmän yhteiskokous valitsi uudeksi ministeriksi Emma Karin.

Maanantaiseen valintaan sisältyi kuitenkin erikoinen veivaus, sillä sisäministeri Ohisalo ilmoittikin palaavansa äitiyslomansa jälkeen ympäristö- ja ilmastoministerin tehtävään eikä sisäministeriksi.

Ohisalon temppu herättää monia kysymyksiä. Katsooko puheenjohtaja tai puoluevaltuuskunta ja eduskuntaryhmä, että Mikkonen on epäonnistunut ympäristö- ja ilmastoministerinä? Vai onko sisäministerin pesti sisäisen turvallisuuden ylläpitäjänä ja puolustajana ollut pettymys? Tai kenties Mikkosen salkunvaihdolla oli vain helppo pelata Atte Harjanne pois pelistä?

Joka tapauksessa on selvää, että ilmasto- ja ympäristöministerin varaan puolueessa lasketaan paljon, koska ympäristöministeriöstä tulee eduskuntaan päätettäväksi isoja asiakokonaisuuksia. Lakien läpivienti vaatii kiihkeyttä ja kirkasta otsaa, sillä valmistelussa näkyy vahvasti vihreä kädenjälki. Ajattelivatko valitsijat maanantaina, että Emma Kari on siinä päättäväisempi tai itsepäisempi kuin Krista Mikkonen?

Esimerkiksi luonnonsuojelulain uudistusesitykseen sisältyvät varovaisuusperiaatteen käsite ja selvilläolovelvollisuus ovat saaneet muun muassa eduskunnan oikeusasiamiehen kanslian esittämään kriittisiä kysymyksiä.

Oma lukunsa on valtava 800-sivuinen kaavoitus- ja rakentamislakiesitys, josta hallitus ei päässyt sopuun. Lausunnolle lähti esitys, joka perustuu valmistelutyöhön asetetun työryhmän työhön vain rajatusti. Ryhmän pysyvä asiantuntija oikeustieteen tohtori Martti Häkkänen ilmoitti täsmentävässä lausumassaan, että useita periaatteellisesti merkityksellisiä kysymyksiä ei ole käsitelty työryhmässä juuri lainkaan vaan "ne on käsitelty työryhmän ulkopuolella".

Lakien läpivienti vaatii kiihkeyttä ja kirkasta otsaa.

Toiveita Atte Harjanteesta etenkin puolueen talouspoliittisen linjan laventajana syttyi paljon puoluekokouksen varapuheenjohtajaäänestyksen äänivyöryn jälkeen, mutta nyt ne ovat joko hiipuneet tai sammuneet kokonaan.

Vihreiden valinnat saattavat johtaa siihen, että pääroolissa tulevissa hallituksen sisäisissä mittelöissä on Emma Kari, jonka voitot ja häviöt leimaavat hallitusta kokonaisuutena.

Kommentoi