Pääkirjoitus 15.10.2021: Hallitus pelästyi nyt kulttuurin kovaäänisyyttä

Tiede- ja kulttuuriministeri Antti Kurvinen (kesk.) julkisti tiistaina 18,4 miljoonan euron leikkauslistan, joka kohdistuu kulttuurialalle maksettavaan rahoitukseen. Tiedotustilaisuuden ajoitus oli kiusallinen pääministeri Sanna Marinille (sd.), joka oli juuri pari päivää aikaisemmin kestittänyt muusikoita pääministerin virka-asunnolla Kesärannassa ja jakanut videon tilaisuudesta Twitter-tililään.

Pian paljastui, että Marin oli tiistaiaamuna pyytänyt Kurvista perumaan leikkauslistainfon ( Iltalehti 13.10.). Kurvinen ei perumiseen ollut ryhtynyt, koska eduskunnan valtiovarainvaliokunta oli pyytänyt listaa. Lisäksi Teams-tilaisuuden kutsut olivat lähteneet jo edellisellä viikolla ja osallistujia oli tulossa runsaasti.

Kurvinen ei selvästikään käsittänyt, että Marin tarkoitti myös leikkausten perumista. Ymmärtämättömyyttä selittää se, että Kurvinen oli esitellyt taiteen ja kulttuurin rahoituksen leikkaukset muille hallituspuolueille 23. syyskuuta, eikä tuolloin ollut tullut esityksiä muutoksista. Myöhemmin valtiosihteereiden keskusteluissa vasemmistoliiton edustaja oli esittänyt muutosta kulttuurilehtien rahoitukseen ja se oli mennyt läpi ( Ilta-Sanomat 13.10.).

Torstaiaamuna pääministeri twiittasiSDP:n haluavan, että kulttuurileikkaukset perutaan ja myös muiden järjestöjen ja edunsaajien tilanteeseen on haettava ratkaisua.

Julkisuudessa olleiden tietojen valossa näyttää, että pääministeri heitti sektoriministerin kulttuuriväen telaketjujen alle. Kurvinen oli kuitenkin toiminut voimassa olevien kehysten ja budjettiriihessä hallituksen itsensä hyväksymän valtion tulo- ja menoarvion mukaisesti.

Tapahtumat kolhaisivat pääministerin uskottavuutta ja vähensivät hänen poliittista painoarvoaan. On myös mahdollista, että kulttuurirahakiista iski pysyvän kiilan hallituksessa keskustan ja SDP:n väliin, koska leikkausten peruminen asettaa myös valtiovarainministeri Annika Saarikon (kesk.) kiusalliseen tilanteeseen, sillä hän ilmoitti jo viime vuonna, että veikkausvoittovarojen vähenemistä ei kompensoida enää täysin vuonna 2022 ( Helsingin Sanomat 13.10.).

Koko hallituksen on syytä varoa, ettei ikävien päätösten perumisesta ja velalla kuittaamisesta tule tapa. Äänestäjien muistissa on budjettiriihen jälkeinen kohu poliisin määrärahatarpeista. Iso meteli päättyi, kun hallitus myöntyi 30 miljoonan euron lisärahoitukseen. Jos todella äänekkäimmät saavat tahtonsa läpi, huudot lisääntyvät.

Pääministeri heitti sektoriministerin kulttuuriväen telaketjujen alle.

Kommentoi