Sanni Hakkaraisen kolumni: Näillä vinkeillä sinäkin annat pian äänesi ääniviesteille

Sanni Hakkarainen

Sanni Hakkarainen

Havaitsemani nurinan perusteella ääniviestien lähettelijät kipuavat ärsyttävyysasteikolla kepeästi kassajonojen kolikkomummojen ja tuplaparkkeeraajien ohi.

Mielestäni en ansaitse tätä paikkaa ketutuskäyrällä. Kyllä, kuulit oikein – minäkin kuulun niihin. Suollan WhatsAppiini kevyesti enemmän puhetta kuin tekstiä.

Etenkin nuoriso on ottanut ääniviestit osaksi arkista viestintäänsä – enkä ihmettele. Vakaasti väitän, että ääniviestien karttajat eivät ole täysin sisäistäneet niiden näppäryyttä tai sitä, kuinka tästä ominaisuudesta saadaan kaikki irti. Siispä sivistän.

1. WhatsAppissa ääniviestin lähettäjän ei tarvitse peukalo pökkelönä pidellä painiketta pohjassa. Pyyhkäise ylös, niin nauhoitus lukittuu ja kätesi vapautuvat muuhun – vaikkapa kokkaukseen tai ratin pyörittämiseen. En siis suosittele mitään oheistoimintoja liikenteeseen, mutta kyllä tämä rattitekstauksen voittaa mennen tullen.

2. Ääniviestillä voit heittää ripeän tilannepäivityksen ilman pitkällistä näpyttelyä. Omimmillaan ominaisuus on kuitenkin mittavassa kuulumisten vaihdossa. Opiskelupoppooni kanssa olemme jakaneet pa(r)h(a)immillaan lähes tunnin monologeja siitä, minne elämä on kuljettanut sitten viime päivityksen. Yksinpuhelu kuulostaa tympeältä, mutta tosiasiassa se on yllättävän terapeuttista. Vastaanottaja voi kuunnella tämän minielämäkertasi ajan antaessa myöten, vaikkapa lenkkipolulla tai työmatkalla. Maratonääniviesteissä muista kuitenkin kasata ne tärkeät pointit viestin alkuun, jolloin kuuntelija ei joudu etsimään kriittisiä tiedonmurusia sanasuovasta.

3. Hyödynnä pikakelausominaisuutta. Sen avulla kilometriviestien purkaminen onnistuu jopa tuplasti nopeammin.

4. Kuulokkeet, kuulokkeet ja vielä kerran kuulokkeet. Etenkin mainitsemieni maratonviestien lähettäminen luuria pidellen on kirjaimellisesti puuduttavaa. Vielä tarpeellisempaa kuulokkeiden käyttäminen on kuitenkin vastaanottajalle – älä ole se pönttö, joka huudattaa kavereidensa vuodatusta kaikelle kansalle ruuhkabussissa. Jos kuulokkeita ei ole mukana, nosta puhelin pikaisesti korvalle ääniviestin rullatessa. Näin volyymi vaimenee perinteisen puhelun tasolle.

5. Älä kerro ääniviesteissä päivämääriä, kauppalistoja tai muita faktoja, joita pitää myöhemmin varmistella. Niiden kalasteleminen muun pulinan seasta on raivostuttavaa.

6. Älä kuuntele omia viestejäsi. Paitsi jos kuulut siihen vähemmistöön, joka ei kammoksu omaa ääntään.

Kirjoittaja on uutistoimittaja.

Kommentoi