Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Oikein kaunis: kiltit silmät ja sirot jalat

Tiistaina tuli kutsu koulutukseen. Eläinkysymys sosiaalisen oikeudenmukaisuuden kysymyksenä. Ovatko eläimet kilogrammoja vai yksilöitä?

Joo, toki ymmärsin. Tuotantoeläimistä on tarkoitus puhua. Asialla on Animalia, jonka slogan on Tee maailmasta eläinten näköinen.

Millainen sellainen maailma olisi? Sopii miettiä.

Yhden näkökulman tarjosi syyskuun lopulla Helsingin Sanomat, joka raportoi (29.9.) Vantaan Rekolasta. Siellä on kiusannut pitkään vaikea rottaongelma.

Moni omakotitaloalueen asukas syyttää ilmiöstä eläinrakasta ihmistä, joka ruokkii kaikkia näkemiään eläimiä. Pulut, oravat, pikkulinnut, hiiret, rotat ja lokit ja jopa naapuruston koirat tietävät, mistä saa vatsansa täyteen puuroo.

Yksi rottapari voi saada poikasia jopa kuusi kertaa vuodessa. Hyvin ruokittu rotta saattaa synnyttää kerralla jopa 12 poikasta. Siitä tulee 72 poikasta vuodessa. Poikaset ovat sukukypsiä kolmen kuukauden jälkeen. Tiineys kestää 21 päivää.

Rotille ei kannata antaa puuroa.

Kun oletetaan, että poikueissa olisi naaraita ja uroksia yhtä paljon, vuoden alussa syntyneet kuusi rottaparia voisivat saada huhtikuun lopussa yhteensä 72 poikasta. Nämä 36 rottaparia voisivat puolestaan iloita elokuun lopussa 432 poikasesta. Teoriassa vuoden lopussa 216 rottaparia juhlisi parhaimmillaan 2592 poikasen syntymistä.

Jos vuoden alussa syntyneet kuusi rottaparia lisääntyisivät vielä ensisynnytyksen jälkeen kahden kuukauden välein, ne ennättäisivät vuoden loppuun mennessä saada 12 poikasen kertatahdilla 360 poikasta. Jos myös huhtikuun lopussa syntyneet 36 rottaparia jatkaisivat lisääntymistä optimaalisesti, vuoden loppuun mennessä niille ennättäisi syntyä 1296 jälkeläistä. Ja niin edelleen ja niin edelleen.

En jatka laskutoimitusta, koska minulle on valjennut jo, että rotille ei kannata antaa puuroa, paitsi rotanloukun syöttinä. Ja sekin on valjennut, että jos rottien todella antaisi lisääntyä vapaasti, varmasti maailma olisi nopeasti niiden näköinen.

Tuotantoeläimet, hyötyeläimet, lemmikkieläimet, villieläimet ja haittaeläimet. Ihmisen suhtautumisen eläimeen kuuluukin vaihdelle sen mukaan, mikä on eläimen rooli.

Joinakin aamuyön tunteina olen pohtinut paljon pienemmän mittakaavan asioita. Jos antaisin rapistelun jatkua välipohjassa, kodistamme saattaisi tulla ennen pitkää hiirten asuntola.

Olisinko silloin Animalian näkökulmasta kelvollinen ihminen?

Viritin ansan. En ladannut siihen puuroa vaan Nutellaa. Aamulla vilkaisin portaille. Ja siellä se oli. Kiltit silmät ja sirot jalat. Oikein kaunis hiiri.