Jengien rikollisuutta on torjuttava lujasti

Poliisi näyttää pitävän lupauksensa vaatia rikollisjärjestöjä lakkautettavaksi yksi kerrallaan. Suomessa on kielletty toistaiseksi vasta uusnatsijärjestö Pohjoismainen vastarintaliike ja liivijengeistä United Brotherhood, mutta seuraavaksi lakkautettavien listalle on tulossa moottoripyöräjengi Cannonball MC.

Syyttäjän mukaan Cannonballin tarkoitus on hankkia rikoksilla taloudellista hyötyä. Sotilaallisesti järjestäytyneenä rikollisjenginä Cannonball muistuttaa lakkautettua United Brotherhoodia.

Keskusrikospoliisin rikosylikomisario Christer Ahlgren arvioi Ylen A-studiossa keskiviikkona, että järjestön lakkauttaminen ainakin haittaa jengin toimintaa. Ilman liivejä, värejä, jengin hierarkiaa ja ilman jengistä saatavia muita hyötyjä rikollinen toiminta vaikeutuu. Tunnuksilla on suuri merkitys jengeille.

Rikollisjärjestöjen toimintaa on pyrittävä kaikin keinoin vaikeuttamaan, vaikka samalla tiedetään, että rikollisen polun kulkijoita tulee aina lisää. Järjestäytynyt rikollisuus ottaa yhä enemmän jalansijaa myös Suomessa, se kasvaa, kansainvälistyy ja kovenee, kuten Ahlgren sanoo. On huolestuttavaa, että osaa jengeistä leimaa voimakas yhteiskuntavastaisuus.

Jengit tekevät rahaa huumausainekaupalla, jonka tuottoja pestään laillisen liiketoiminnan kautta. Ilmiö koskee koko Suomea. Maakunnissa ei siten kannata tuudittautua siihen, että rikollisjärjestöt olisivat vain pääkaupunkiseudun murheita.

Kommentoi