Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus 26.10.2021 Toiveissa on, että Omatalo kasvaa entistä ehommaksi

Puutalo Oy jatkaasonkajärveläistä talonvalmistusta vuokralaisena kiinteistössä, jossa Omatalo Oy toimi viime vuoden tammikuuhun eli konkurssiinsa saakka.

Jos Omatalon konkurssi oli Sonkajärvellä vuonna 1974 käynnistyneen tarinan alun loppu, nyt voi olla käsillä uuden menestyksen alku. Toiveikkuus hankkeen ympärillä on käsinkosketeltava.

Toistakymmentä yksityistä sijoittajaa Kuopion ja Kajaanin välistä on ensinnäkin hieno lähtökohta. Toiseksi tuotantotilat omistavan kiinteistöyhtiön rahoittajina ovat kunnan lisäksi esimerkiksi Ylä-Savon Pääomarahasto ja Ponssen suuromistaja Juha Vidgrén. Asetelmassa tuoksuu vankan liiketoimintaosaamisen lisäksi vahva yläsavolainen maakuntahenki.

Koneet ja laitteet ovat entiset. Konkurssihetkellä töissä olleet avainhenkilöt jatkavat. Moni työntekijä haikailee myös paluuta. Omatalo-brändi pysyy. Hyvänä työpaikkana pidetty talotehdas herää kuin kuolleista entiseen elämään. Toivottavasti niin todella käy, eikä uusia ikäviä yllätyksiä tule.

Traagiseksi tammikuisen konkurssin teki se, että vuonna 2019 Omatalo Oy näytti selättäneen kannattavuuspulmat ja markkinoiden veto oli hyvä. Vuosien tappioputki oli katkennut, mutta sitten tuli korona. Kulkutauti tukehdutti markkinat. Liikevaihto laski yli 20 prosenttia. Tappioiden haurastuttama tase ei kestänyt romahdusta ja kassakriisi kaatoi yhtiön. Kaikkiaan 11 miljoonan euron tilauskanta katosi. Kaikkiaan 74 irtisanotusta 60 työskenteli Sonkajärvellä, jonka suurin yksityinen työllistäjä talotehdas oli.

Puutalo Oy on hyvä nimi yritykselle, sillä takavuosina samanniminen yritys teki esivalmistettuja puuelementtejä ja tyyppitaloja ja oli lopulta Omatalon omistajanakin olleen Finndomo Oy:n tuotemerkki. Alkujaan talotehtaan Sonkajärvelle perustivat Paavolaisen veljekset, jotka jalostivat isänsä Viipurissa perustaman rakennusliikkeen Omarakenne Oy:n pientalovalmistajaksi.

Talotehdas herää kuin kuolleista entiseen elämään.

Pienissä maaseutukunnissa teollisten työpaikkojen merkitys hyvinvoinnin lisääjinä korostuu, kun niiden ansiosta syntyy palveluliiketoimintaa. Se nähdään Vieremällä, missä pörssiyhtiö Ponsse rakentaa menestyksellä metsäkoneita. Se nähdään myös Keiteleellä, missä Keitele Forest jalostaa tukkeja hiilivarastoiksi maailmalle. Lapinlahdella puolestaan maan suurin maidonjalostaja Valio on suuri työllistäjä laitoksillaan ja sekin näkyy katukuvassa.

Sonkajärven kunta on panostanut talotehtaaseen vuosien varrella kolmisen miljoonaa euroa. Nyt yhtiö ei lähde operatiiviseen liiketoimintayhtiöön mukaan, vaan ainoastaan kiinteistöyhtiöön. Linjaus on hyvä. Veronmaksajien rahoilla pitää luoda mieluummin edellytyksiä yrityksille kuin ottaa liiketoimintariskiä äärimmäisen kilpailluilla markkinoilla.