Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Jukka-Pekka Räsäsen kolumni: Afrikan tähti ei tee kenestäkään rasistia, mutta keskustelu sen ympärillä nosti esiin tärkeän asian

Kylläpä päästiin viime viikolla todistamaan, ettei olla Suomessa rasisteja sitten yhtään. Ensin keltainen lehdistö haastatteli Helsingin yliopiston saksalaista vaihto-opiskelijaa, ja sitten pohdittiinkin urakalla, onko Afrikan tähti rasistinen peli. Keskustelu eskaloitui nopeasti ja vannoutuneimmat pöyristyjät ostivat kauppojen hyllyt tyhjiksi kyseisistä peleistä. Joku oli tilannut oikein Afrikan tähti -teemaiset lakanatkin.

Jotain huumoriakin piti aiheesta repiä. Muun muassa kuopiolaislähtöinen kansanedustaja Sanna Antikainen (ps.) jakoi kohun innoittamana Twitterissä hassunhauskan kuvan kuvitteellisesta "Kelan tähti" -pelistä, jossa pelaaja etsii esimerkiksi syyrialaisena pakolaisena turvapaikkaa Euroopassa. Syyrian sota on muuten porissut nyt jo yli kymmenen vuotta ja vaatinut lähes 400 000 kuolonuhria. Uhreista enemmän kuin joka neljäs on siviilejä.

Kuvitteellisessa pelissä nostetaan hupaisia sattumakortteja, joissa pelaaja voi vaikkapa hukata passinsa ja henkilötodistuksensa Välimereen. Samaiseen lätäkköön hukkuu vuosittain satoja, joskus jopa tuhansia lapsia ja aikuisia, jotka ovat lähteneet epätoivoiseen yritykseensä edes vähän siedettävämmän elämän toivossa.

Noh, se oli tietenkin vain sellaista huumoria.

Aiemmin kiihottamisesta kansanryhmää vastaan sakkoihin tuomittu, Kiuruvedellä syntynyt tavarataloyrittäjä Juha Kärkkäinen kielsi sunnuntaina ohimennen Facebook-sivuillaan holokaustin. Jotta tahallisilta väärinymmärryksiltä vältyttäisiin: en rinnasta Afrikan tähteä juutalaisten joukkotuhoon. Afrikan tähti ei ole rasistinen peli. Se on aikansa tuote, jota ei varmastikaan tänä päivänä julkaistaisi täysin samanlaisella kuvastolla. Pelin ympäriltä virinneet keskustelun sivujuonteet toivat kuitenkin pintaan sen vähättelevän sävyn, jolla rasismiin Suomessa vielä nykyäänkin suhtaudutaan.

Kärkkäiseen tämä liittyy siten, että jostain kumman syystä ehdottomasti juuri kyseisen herran tavaratalosta ilmeisen moni lautapelikärpäsen pureman saanut halusi oman Afrikan tähtensä viime viikolla ostaa. Ainakin Twitterin perusteella.

Koomikkonakin tunnettu Iikka Kivi kirjoitti tapauksen kirvoittamana eilen holokaustin todellisuudesta näin: "Teräskypäräinen hahmo löi kahvattoman oven kiinni ja yritit pitää rimpuilevan vauvan rauhallisena vielä muutaman hetken ennen kuin kaasu lasketaan sisään ja kaikki on ohi".

Se on niin tyhjentävästi sanottu, ettei minulla ole siihen enää lisättävää.

Kirjoittaja on uutistoimittaja.