Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus 4.11.2021 Ohisalon päätös uhkaa Pelastusopistoa Kuopiossa

Sisäministeri Maria Ohisalon (vihr.) päätösantaa toistaiseksi voimassaoleva toimilupa Helsingin kaupungin pelastuskoululle osoittaa, miten ongelmallista voi olla, kun sisäministeri on myös Helsingin kaupunginvaltuutettu. Ohisalo on jäämässä perhevapaalle, eikä palaa sisäministeriksi, joten päätös kuuluu sarjaan itsekkäät ja kovat aluepoliittiset temput, joiden jälkien siivous jää tykkänään muiden vastuulle.

Pääkaupunkiseudun pelastusalan puolesta lobanneet voivat sen sijaan taputtaa toisiaan olalle. Viime hallituskaudella he onnistuivat taivuttelemaan silloisen sisäministerin Kai Mykkäsen (kok.) siirtämään Kriisinhallintakeskuksen Kuopiosta Helsinkiin. Tuolloin touhu oli niin mutkia oikovaa, että oikeuskansleri huomauttihyvän hallinnon vastaisesta päätöksenteon valmistelusta ja viestinnästä. Kaiken kukkuraksi lupaus Kriisinhallintakeskuksen siirron kompensaatiosta Kuopiolle odottaa yhä lunastamistaan.

Ohisalo perustelee päätöstään sisäministeriön selvityksellä ja kertoo tuhannen lisäpelastajan tarpeesta. On todella puhuttu, että vuoteen 2030 mennessä tarvitaan pelastajia useaan sataan virkaan. Ammattiliitot ovat laskeneet tarpeeksi jopa 2000 lisäpelastajaa. Tarve riippuu pitkälle pelastajien työaikamuutoksista ( Savon Sanomat 28.4.). On kuitenkin arvoitus, miten valtakunnallinen pelastajatarve ja Helsingin kaupungin pelastuskoulun toimilupa liittyvät toisiinsa.

Pelastusopisto on esittänyt, että pelastajapulan poistamiseksi se tarvitsee 2-3 miljoonaa euroa ensi vuodesta alkaen, jotta aloituspaikkoja koulutuksessa voitaisiin lisätä. Hakijoita olisi, mutta opetuksen järjestäminen ei ilman lisärahaa onnistu. Lisärahaa ei ole ensi vuoden budjetissa, eikä sitä ole lisäbudjeteissakaan näkynyt.

Helsingin pelastuskoulun toimintaa rahoittaa Helsingin kaupunki. Se kouluttaa parikymmentä ihmistä vuosittain kaupungin omalle pelastuslaitokselle. Koulu toimii Pelastusopiston opintosuunnitelmalla. Helsingissä pelastustoimi säilyy kaupungin omana toimintana, kun taas muualla maassa hyvinvointialueet ottavat vastuun pelastustoimesta.

Suurin pelko kohdistuu siihen, että Helsinki kampeaa pelastuskoulunsa valtion rahoitettavaksi esimerkiksi kaksikielisyysvaatimuksen perusteella. Pelastusopisto kykenee Kuopiossa huolehtimaan myöskin kaksikielisestä opetuksesta, kunhan siihen osoitetaan varat. Kaikki selvitykset todistavat, että kustannustehokkainta on, kun kaikki pelastajat koulutetaan yhdessä paikassa. Pelastusopistolla Kuopiossa on tehtävään parhaat edellytykset. Se voisi huolehtia myös Helsingin kaupungin pelastuskoulun puolesta pelastajien koulutuksesta. Olisi sen sijaan järjetöntä, jos kaksi oppilaitosta tappelisi samoista rahoista. Nähdyn perusteella sen kisan voittajasta ei olisi epäilystä.

Sisäministeri on myös Helsingin kaupunginvaltuutettu.