Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lukijan sanomat | Kuopion OAJ:n Tiina Karjalainen kaupunginjohtajan leikkurista: "En malta olla kummastelematta kaupunginjohtajan ehdotusta siinä valossa, että lasten ja nuorten mielenterveyspalveluissa on Kuopiossa tällä hetkellä kuukausia pitkä jono"

Kuopion kaupunginjohtaja Jarmo Pirhonen julkisti budjettiesityksensä maanantaina. Savon Sanomien kansivinkki kertoi, että ”Jarmo Pirhonen ohjaa Kuopion satsauksia kouluihin” (SS 2.11.). Siis seiniin. Kolikon toinen puoli on se, että Kasvun ja oppimisen palvelualueen budjetti on hänen esityksessään 1,5 miljoonaa pienempi kuin lautakunnan tarkkaan harkitsema talousarvioesitys, joka perustui pääasiassa virkamiesten laskelmiin oikeista tarpeista.

On käsittämätöntä, että vuoden 2022 talousarviokirjassa ei kerrota, mitä 1,5 miljoonan vähennys kasvun ja oppimisen budjetissa tarkoittaa. Esittelymateriaalissaan kaupunginjohtaja kuitenkin toteaa, että ”perusopetuksen ryhmäkokojen kasvu ja jakotuntien vähentäminen vaikuttavat oppilaan saaman tuen määrään”. Tästä voi päätellä, että mennään perusopetuksen kukkarolle ja leikataan lapsilta.

Tänä aikana? Koronan aiheuttaman oppimis- ja hyvinvointivajeen aikana, kun tarvittaisiin oikeasti enemmän oppimisen tukea oppilaille. Ryhmäkoon kasvu ja jakotuntien vähentäminen on vääränsuuntainen toimi.

Toivotaan, että ennen päätöksentekoa Kuopion päättäjät vaativat ja saavat selvitykset siitä, mitä tuo puuttuva 1,5 miljoonaa tarkoittaa kouluille, oppilaille ja opettajille. Toivon myös viisautta poliittisille päättäjille, jotta tätä rahaa ei talousarviosta viedä. Summa on noin promille kaupungin miljardibudjetista.

En malta olla kummastelematta kaupunginjohtajan ehdotusta siinä valossa, että lasten ja nuorten mielenterveyspalveluissa on Kuopiossa tällä hetkellä kuukausia pitkä jono, mistä avikin kaupunkia huomautti. Tarvitaanko tähän jonoon lisää asiakkaita? Olisiko lapsen ja nuoren varhainen tuki myös koululuokassa, ei liian suuressa opetusryhmässä, viime peleissä edullisempaa?

Tiina Karjalainen on OAJ:n Kuopion paikallisyhdistys ry:n puheenjohtaja

Juttua on korjattu 5.11. Editoidessa juttuun on muutettu väärä päivämäärä Karjalaisen siteerauksen kohdalle. Oikea päiväys on 2.11.