Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Päätoimittajalta Ministereiltä viestejä kuin D. Trumpilta

Kummalliseksi on meno äitynyt. Tai oikeastaan voisi sanoa, että meno on kuin suuressa maailmassa. Yhdysvaltain entinen presidentti Donald Trump tuli tunnetuksi herkistä Twitter-sormistaan. Hän ilmoitti milloin suurista linjauksista, milloin pienistä asioista pikaviestipalvelussa.

Amerikkalaisjättien alustoja ovat viime viikkoina käyttäneet sujuvasti niin pääministeri Sanna Marin (sd.) kuin sisäministeri Maria Ohisalo (vihr.).

Marin kehotti Instagramissa yhdessä parhaan kaverinsa ja puoluetoverinsa, kansanedustaja Ilmari Nurmisen kanssa boomereita laittamaan jäitä hattuun. Boomer -termi viittaa varttuneimpiin ikäluokkiin, joita Marinin johtamassa puolueessa riittää.

Sattumaa tai ei, Ylen uusimmassa mielipidemittauksessa Sdp oli menettänyt kannatustaan 1,2 prosenttia, ja ero kuntavaalit voittaneeseen kokoomukseen kasvoi. Ja piru vie: aluevaalit pidetään vajaan kolmen kuukauden kuluttua.

Olettaa sopii, että Nurmis-Ilmari katoaa eduskunnan takapenkkiin, ja pääministerin biletysinto vähenee. Vaikka pitäisihän nuoren naisen saada elää ikäistensä elämää kuten Marinin puolustajat ovat perustelleet. No, urheilussa hän olisi jo veteraanisarjalainen, johon vaaditaan 35 vuoden ikä.

Veteraanisarjaan on ehättänyt Marinin tavoin vuonna 1985 syntynyt sisäministeri Ohisalo. Ohisalo näytti uudenlaista tiedotuskulttuuria, kun hän viime töikseen ennen äitiyslomalle jäämistä ilmoitti myöntäneensä Helsingin pelastuskoululle pysyvän toimiluvan pelastusalan tutkintokoulutukseen.

Uutta tiedotuskulttuuria sikäli, että uutinen tuli Twitter-viestissä, johon liitetyssä kuvassa Helsingin kaupunginvaltuustossa istuvan Ohisalon lisäksi myhäilivät Helsingin pormestari Juhana Vartiainen ja vihreiden mandaatilla apulaispormestarin tehtävää hoitava Anni Sinnemäki.

He varmaan tiesivät sisäministerin päätöksestä hyvissä ajoin, mutta monelle muulle se oli ikävä yllätys kuten pelastusopistolaisille Kuopiossa. Eikä Ohisalo suostunut vastaamaan asiassa ainakaan Savon Sanomien yhteydenottoihin.

Olisimme olleet ja olemme yhä kiinnostuneita päätöksen taustoista. Jälkipyykki taitaa jäädä sisäministerinä Ohisaloa seuraavan joensuulaisen Krista Mikkosen hoidettavaksi.

Ministereiden somevetoisten tiedotuskäytäntöjen ei soisi yleistyvän. Ei tässä faxeja takaisin kaivata, mutta imagon luominen julkkistyrkkyjen tapaan ei nyt vain päättäjille istu. Tai siinä pitää olla vahvaa harkintaa.

Onhan se erikoista, että yhteiskunnallisesti merkittävä ratkaisu ilmoitetaan twiitillä, ja päättäjä painuu sen jälkeen maan alle. Sitä kutsutaan huonoksi hallintotavaksi. Ylimielistäkin se on.