Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus 8.11.2021 Kuopion kasvu nojaa lujasti lääketeollisuuteen

Kaavan poikkeamisluvan kiirehtiminen uuden lääketehtaan rakentamiseksi Kuopion Savilahteen osoittaa, miten kilpailtu ja kansainvälinen lääketeollisuus on. Kaikki tahot yrittävät saada 44 miljoonan euron tehdashankkeen toteutukseen mahdollisimman pian, ettei vain tehdas karkaa ulkomaille, Israeliin tai Yhdysvaltoihin. Valmisteilla oleva entisen asevarikon alueen asemakaavan muutos valmistuisi ensi keväänä, mutta se olisi hankkeen kannalta liian myöhäinen ajankohta (Savon Sanomat 6.11.).

Solu- ja geeniterapialääkkeitä valmistava FinVector Oy on hankkeensa kanssa perussuunnitteluvaiheessa. Kun poikkeamislupa parin viikon sisällä tulee, yritys vie hankkeen rakennuslupavaiheeseen. Lääketehtaan suuri merkitys Kuopiolle ja koko maakunnalle ymmärretään laajasti. Pohjois-Savon ely-keskus on myöntänyt investointitukea yli 6,5 miljoonaa euroa.

Professori Seppo Ylä-Herttualan pohjatyöhön nojautuva FinVector on kasvanut nopeasti. Viime vuonna 201 työntekijän yritys teki 40 miljoonan euron liikevaihdon. Nyt työntekijöitä on jo 250 ja uusi kokonaisalaltaan yli kahden hehtaarin laajuinen lääketehdas tarjoaa töitä niin, että työntekijämäärä nousee neljäänsataan. Uutta tehdasta on kaavailtu virtsarakon syöpälääkkeen tuotantoon. Yhtiö varautuu myös nenäsumutteeseen perustuvan koronarokotteen valmistukseen.

Kuopion yliopistollinen sairaala, lääketieteellinen tiedekunta ja yliopiston laaja-alaiset tutkimusyhteisöt lääketieteen ja farmasian alalla tuottavat jatkuvasti asiantuntijuutta, jolle on kasvavasti kysyntää lääketeollisuudessa. Savilahden alueen vetovoimaisuus kasvaa sitä enemmän mitä enemmän sinne sijoittuu yliopiston osaamista hyödyntäviä lääketeollisuuden työpaikkoja. Hyvän kierre ruokkii itseään. Alan klusteri monipuolistuu ja laajenee.

FinVector on erinomainen esimerkki yrityksestä, jollaisia kansainvälinen toimintaympäristö tuottaa. Yrityksen työntekijät edustavat kaikkiaan 20 kansallisuutta eri puolilta maailmaa, mikä asettaa omia haasteita paitsi yritykselle itselleen myös Kuopion kaupungin organisaatiolle ja viranomaisyhteistyölle laajemminkin oleskelulupaprosessista lähtien.

Visiot Savilahden tulevaisuuden kehitysnäkymistä ovat todenmakuisia. Biolääketieteen, hammaslääketieteen, kansanterveystieteen ja kliinisen ravitsemustieteen osaajille riittää ottajia niin julkisen hallinnon puolella kuin myös yhä useammin yksityisen sektorin yrityksissä. Kehityksestä sopii kiittää kaukokatseista strategista suunnittelua, jota on syytä yhä päättäväisesti jatkaa.

Hyvän kierre ruokkii itseään.