Pääkirjoitus 9.11.2021: Poliitikot ovat paljon vartijoina HX-hankkeessa

Ministerit valtioneuvoston yleisistunnossa päättävät joulukuussa, mistä Suomen uudet monitoimihävittäjät hankitaan. Parhaillaan HX-hankkeessa on menossa loppukirivaihe, kun asiantuntijat viilaavat omia arviointejaan vaihtoehdoista ainakin neljässä työryhmässä.

Hävittäjät maksavat kymmenisen miljardia euroa ja sillä saadaan itse koneet. Käyttö- ja ylläpitokustannusten katoksi on asetettu kymmenen prosenttia puolustusbudjetista eli 250 miljoonaa euroa vuodessa. Rahalla pitäisi kattaa tukikohtien ylläpito, lennonvarmistus, vuokrat, palkat, hallintokulut ja polttoaineet.

Työryhmistä suurimman kiinnostuksen kohteena on se, joka arvioi hävittäjien suorituskykyä. Päästäkseen suorituskykyvertailuun, hävittäjäehdokkaiden on läpäistävä vaatimukset, jotka liittyvät paitsi kustannuksiin myös huoltovarmuuteen ja teolliseen yhteistyöhön.

Uusien monitoimihävittäjien tulon moninaisista vaikutuksista mainio esimerkki on hävittäjien tukikohdan kupeessa Siilinjärvellä, missä Lentokentäntien ja valtatie 9:n risteykseen rakennetaan eritasoliittymä ja valtatiestä tulee nelikaistainen risteyksestä lähes Jännevirran siltaan saakka, ilman keskikaiteita. Idea on, että hävittäjät voivat nousta ja laskeutua valtatielle. Hävittäjien pääsy valtatielle pitää varmistaa massiivisin ja poikkeuksellisin liittymäjärjestelyin. Melusuojauksiin on myös panostettava. Kevyenliikenteen väylää pitänee siirtää. Alustavan arvion mukaan liikennejärjestelyt maksavat 30 miljoonaa euroa. Lopullinen summa on vielä arvoitus, koska suunnitelmatyö on kesken.

Monella suunnalla on viime aikoina esitetty ajatuksia hävittäjähankinnan mielekkyydestä, kun julkinen talous velkaantuu jo muutoinkin. On myös esitetty, että hankinta olisi jotenkin vanhanaikainen nykyaikaisen sodankäynnin maailmassa ja että vähiä rahoja pitäisi suunnata ilmapuolustukseen ja maavoimien kehittämiseen. Tavallisen kansan perusteluja vastaan puhuu jo se seikka, että monitoimihävittäjät kuuluvat tyypillisesti itsenäisen valtion puolustusvarustukseen.

Suomen maantieteellinen asema edellyttää, että joka ikinen sentti kymmenestä miljardista eurosta menee sellaisiin hankintoihin, joilla on mahdollista puolustautua ylivoimaista vihollista vastaan. Kun aikanaan Hornetit ostettiin Suomeen, tärkein valintaperuste oli suorituskyky. Niin nytkin.

Poliitikkojen tärkein tehtävä on yli puoluerajojen vakuuttaa kansalaiset eli hävittäjien maksajat siitä, että hankinta oli juuri heidän kannaltaan järkevä ja paras mahdollinen. Itse päätöksenteossa poliitikkojen ei auta kuin luottaa ja nojautua asiantuntijoiden ammattitaitoon.

HX-hankkeessa on menossa loppukirivaihe.

Kommentoi

Uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut