Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus 11.11. 2021 Uudet nimet ilahduttavat verottajan listan kärjessä

Verohallinnon jokavuotinen listaus suurimpien tulonsaajien saamista tuloista ja maksamista veroista kiinnostaa isoa joukkoa suomalaisia. Tyypillisesti tulokärjessä ja veronmaksukärjessä on vuodesta toiseen paljolti samoja nimiä joko yritystoiminnan tai sijoitetun omaisuuden tuottojen ansiosta.

Osa kadehtii ja osa ihailee heitä, jotka ovat päässeet listaukseen mukaan. Kateus on myrkyllistä, ellei se ole omaa ponnistelua lisäävää kateutta. Ihailu puolestaan on joutavaa, jos siihen sisältyy vähänkin omien mahdollisuuksien vähättelyä.

Osa saattaa lukea tulotilastoa häpeillen sen vuoksi, että oma nimi on listalla, varsinkin jos se on siellä ensimmäistä ja viimeistä kertaa. Ystävät ja kylänmiehet saattavat alkaa kyräillä "rikasta". Suomalaisille on helpompaa hyväksyä rikastuminen jääkiekkoilijoille ja formula-auton kuljettajille kuin omalle naapurille.

Jotkut ovat halunneet salata nimensä listalta, mitä on vaikea ymmärtää. Jos tulot ylittävät julkistamiskynnyksen, salausoperaatio saa ainoastaan kysymään, mitä tulonsaaja häpeilee. Suurissa tuloissa ja veroissa ei ole mitään hävettävää.

Kun listakärkeen pomppaa uusia nimiä, ne ilahduttavat aina, kun nyt Arttu Voutilainen ja Matti Kontro. On siis löytynyt jälleen uusia rohkelikkoja, joka ovat uskaltaneet laittaa osaamisensa likoon ja ovat sen lisäksi onnistuneet. Siinä sivussa työtä ja toimeentuloa on yleensä syntynyt monelle muullekin. Oma hieno rotunsa ovat sarjayrittäjät, jotka perustavat ja myyvät yrityksiä kerta toisensa jälkeen.

Kaikki ihmiset listalla ansaitsevat kiitoksen siitä, että he tulevat tuloineen ja veroineen julkisuuteen, vaikka tarjolla olisi monenlaisia tapoja välttyä tulo- ja verojulkisuudelta. Esimerkiksi menestyvän pörssilistaamattoman osakeyhtiön omistaja voi nostaa jopa 150 000 euroa osinkoa, josta on maksettava noin kahdeksan prosenttia veroa ja pääomatulona näkyy vain joka neljäs euro eli 37 500 euroa. Toisaalta omaisuus voi karttua holding-yhtiöiden, rahastojen ja vakuutuskuorien sisällä näkymättömästi. Tulo tulee näkyväksi vasta sitten, kun se otetaan käyttöön eli tuloutetaan.

Jostakin on löytynyt jälleen uusia rohkelikkoja.

Tulo- ja verotiedoilla on myös yhteiskunnallista ulottuvuutta. Listakärjessä ei näy ensimmäistäkään lähihoitajaa tai sairaanhoitajaa. Sen sijaan sieltä saattaa löytyä heidän työpaikkojensa miehiä ja naisia, jotka ovat laatineet vastauskirjelmiä aluehallintovirastojen huomautuksiin kelvottomasta hoidosta.

Tärkein tunne, jonka tulo- ja verotietolistojen soisi saavan aikaan ihmisten mielissä on kiitollisuus. Suurten tulojen saajat ovat usein myös suuria veronmaksajia, joiden maksamilla rahoilla moni julkinen palvelu rahoittuu kunnissa, kuntayhtymissä ja valtiolla.