Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Päätoimittajalta Asiaa termistöillä kikkailun tilalle

Kahden kuukauden kuluttua se on jo meneillään. Nimittäin aluevaltuutettujen valinta hyvinvointialueille. Ennakkoäänestys alkaa 12. tammikuuta ja varsinainen vaalipäivä on 23.1.2021.

Äänestysajankohdat ovat varmoja kuten jokunen muukin asia. Aluevaltuustot aloittavat toimintansa ensi maaliskuussa ja sosiaali- ja terveystoimen sekä pelastustoimen järjestämisvastuu siirtyy Helsinkiä lukuunottamatta hyvinvointialueille vuoden 2023 alussa.

Kuulostaa yksinkertaiselta, mutta sitä se ei ole. Peruskysymys tietysti kuuluu, kuinka uusi hallintotaso vaikuttaa kansalaisten elämään. Vastaus: sitä kun ei vielä tiedä kukaan. Kuinka tietäisikään, koska vaalit on käymättä ja ehdokkaiden nimetkin ovat suurelta osin hakusessa, vaikka puolueet kertovan kilvan listojensa täyttymisestä?

Kun näin on, aluevaalit ovat kiinnostaneet kansalaisia toistaiseksi laimeasti. Toisin pitäisi olla. Terveystilastot eivät mairittele Itä-Suomea. Uurnilla päätetään, ketkä ja millä keinoin lähtevät korjaamaan tilannetta. Pohjois-Savossa tärkeään luottamustehtävään valitaan 69 henkilöä.

Kansalaisten kiinnostuksen vähäisyys aluevaaleihin ei valitettavasti ole yllätys. Puolueet ja varsinkaan kulisseissa lymyävien ehdokkaiden enemmistö ei ole esitellyt näkemyksiään kuin yleisellä tasolla. Kuntavaaleistakin on vain muutama kuukausi.

Helppo on lupailla sellainen itsestäänselvyys, että hoitoon pitää päästä nykyistä sujuvammin. Kuinka temppu tehdään? Uskottavaa konkretiaa on saatava hyvissä ajoin ennen kuin ehdokasasettelu päättyy jo kuukauden kuluttua 14. joulukuuta.

Asiaa ei auta käytettävä sekavahko retoriikka. Aluevaaleissa valitaan luottamushenkilöt hyvinvointialueille, jotka noudattelevat pääosin maakuntien rajoja. Maakunnat ovat silläkin tavalla olleet esillä, että varsinkin vasemmistopuolueet ovat pitäneet hyvinvointialueiden varteenotettavana rahoitusinstrumenttina maakuntaveroa.

Eikö olisi valitulla linjalla loogisempaa puhua alueverosta tai hyvinvointiverosta, jota pohjimmiltaan kaikki verot ovat? Ilman veroja ei olisi hyvinvointiyhteiskuntaa.

Tai alun alkaenkin olisi pitänyt unohtaa kokonaiskuvaa hämärtävä kummallinen termeillä kikkailu. Miksi ei puhuttaisi reilusti maakunnista? Tietysti sen vuoksi, ettei se sovi uudistuksessa useisiin osiin pilkotulle Uudellemaalle. Ja hyvinvointialue on uudistusta markkinoiva uudissana, joka lienee ollut tarkoituskin.