Pääkirjoitus 17.11.2021 Tapaamisesta välittyi kylmän sodan tunnelmaa

Kiinan ja Yhdysvaltojen presidenttien ensimmäinen "tapaaminen" tiistaina aamuyöllä Suomen aikaa kesti kolme ja puoli tuntia. Videoyhteyden välityksellä keskustelleet Xi Jingping ja Joe Biden antoivat sovittelunhaluisen vaikutelman, vaikka maiden välillä on runsaasti jännitteitä.

Biden nosti esille Kiinan ihmisoikeusloukkaukset ja epäreiluksi koetun kauppa- ja talouspolitiikan. Kipeimmäksi kysymykseksi tapaamisessa nousi kuitenkin Taiwan. Biden varoitti Kiinaa Taiwanin saarivaltion sotilaallisesta valtaamisesta. Xi puolestaan katsoi Taiwanin itsenäisyyden tukemisen olevan leikkimistä tulella ja että ne, jotka leikkivät tulella, polttavat itsensä.

Videokeskustelusta välittyikin kylmän sodan kalseaa tunnelmaa. Sanavalinnoista saattoi päätellä, että keskustelijoiden mielissä olivat Kiinan ilmavoimien viimeaikaiset lennot Taiwanin ilmapuolustusvyöhykkeellä ja Kiinan yliääniohjusten testit ja yhtä lailla Yhdysvaltojen ilmoitus toimittaa ydinsukellusveneteknologiaa Australialle.

Kiina on yhä haastajan roolissa, oli puhe sitten aseteknologisesta herruudesta tai taloudellisesta mahdista. Keskustelussa Xi käyttäytyi kuin Kiina olisi jo tasavertainen Yhdysvaltojen kanssa. Biden puolestaan puhui hieman opettavaiseen sävyyn siitä, millainen suurvallan kuuluu olla. Taloudellinen ja teknologinen kilpailu sopii hyvin, mutta tahallisia konflikteja ja vahingossa syntyviä konflikteja on vältettävä.

Väärinkäsityksistä johtuvat konfliktit saattaisivat salamannopean nykyteknologian aikakautena johtaa arvaamattoman laajoihin seurauksiin.

Bidenin ja Xin keskinäinen sovittelunhaluisuus voidaan nähdä tietoisuuden heräämisenä myös sen suhteen, että mailla on muita suurempi vastuu siitä, mitä maapallolla tapahtuu. Ehkä myös niin, mutta todenmukaisempi selitys lienee kuitenkin se, että kumpikin suurvaltajohtaja on havainnut, miten heidän johtamansa maat ovat lukemattomin tavoin toisiinsa sidoksissa taloudellisesti ja että toisen vahinko satuttaisi myös toista. Esimerkiksi Yhdysvaltojen valtionvelasta tuhat miljardia dollaria on Kiinalta. Selitys intressien yhtenevyydestä pätee myös viimeviikkoiseen ilmastonmuutosta koskevaan yhteiseen julistukseen.

Vaikka videotapaamisen suurin tulos oli tapaaminen itsessään, se saattoi samalla olla ensimmäinen askel Kiinan ja Yhdysvaltojen välien parantamiseksi. Jos maiden hallinnot alkavat tapaamisen ansiosta viestiä keskenään. Silloin esimerkiksi kauppasotaan voisi löytyä sovitteluratkaisu. Ja se hyödyttäisi myös maailmantaloutta.

Toisen vahinko satuttaisi myös toista.