Päätoimittajalta: Realismi pitää säilyttää myös vaalien lähellä

Seppo Rönkkö

Seppo Rönkkö

Puolueiden ja poliitikkojen luovuus kukoistaa, kun vaalit lähestyvät. Tällä kertaa siihen on kaksinkertainen syy. Aluevaalit pidetään reilun kahden kuukauden kuluttua, ja seuraava eduskunta valitaan puolentoista vuoden kuluttua.

Puolueet hakevat asemia kannatuksensa ja vaikutusvaltansa maksimoimiseksi. Äänestäjille pitää luvata parempaa huomista. Helpompaa on luvata kuin pitää järki päässä ja jalat maassa. Yksinkertaistettuna: mihin rahat riittävät.

Klassinen esimerkki suutariksi jääneestä vaalilupauksesta on Antti Rinteen (sd.) vappusatanen pieniin eläkkeisiin. Lupaukseksi jäi, mutta sosialidemokraatit nousivat niukasti vaalivoitoon ja pääministeripuolueeksi. Positiosta on hyötynyt Rinteen seuraaja Sanna Marin, jonka päänsärkynä on ollut korona sekä viime kuukausina yhä enemmän säröillyt hallitusyhteistyö erityisesti keskustan ja vihreiden välillä.

Vaalilupauksesta käy myös sittemmin lakiin kirjattu hoitajamitoitus, jonka mukaan ympärivuorokautisessa hoidossa olevaa vanhusta kohden pitää olla 0,7 hoitohenkilöstöön kuuluvaa. Kun julkisuudessakin on ollut tietoja vanhushuollon räikeistä epäkohdista, erinomaiselta kuulostava uudistus.

Kysymys vain kuuluu, onko monimutkaiseen ongelmaan haettu taas liian yksinkertainen ratkaisu. Mistä tarvittavat hoitajat saadaan? Ilman työperäistä maahanmuuttoa se ei onnistu. Ja jos ei ole riittävästi työvoimaa, hoitajamitoitus pitää huolen, että kynnys päästä hoitopaikkaan nousee entisestään.

Hallituksen lausuntokierrokselle lähtenyt esitys hoitotakuusta kuulostaa sekin kaikin puolin hienolta. Kiireettömäänkin hoitoon pitäisi päästä viikossa, suun terveydenhoitoon kolmessa kuukaudessa.

Mutta. Mistä rahat ja tarvittavat resurssit?

Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiurun (sd.) mukaan hyvinvointialue hoitaa. Jos ei itse, ostaa toiselta hyvinvointialueelta tai yksityiseltä. Hinta (arvio) on sellaiset reilut 100 miljoonaa euroa. Voi olla, että näin menee. Voi olla menemättäkin. Varmaa vain on, että kuvetta kaivaa veronmaksaja.

Keskustan keskeisiin aluevaalitavoitteisiin kuuluu saada jokaiseen kuntaan soteasema. Pohjois-Savossa aseman pitäisi tulla myös liitoskuntiin - siis esimerkiksi Nilsiään, Juankoskelle, Maaningalle, Vehmersalmelle ja Karttulaan. Miten lienee Kuopioon vuonna 1973 liitetyn Riistaveden laita?

Lähipalvelujen turvaaminen on kannatettava tavoite. Kokonaan toinen asia on, onnistuuko se parhaiten nykyisten ja vanhojen kuntarajojen perusteella. Toki ne käyvät konkreettisina keskustelun avaajina.

Kommentoi

Uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut