Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Yrityksen omistajanvaihdos kaipaa apua

Valtakunnallisen kyselyn mukaan yritysten omistajanvaihdosten näkymät ovat heikentyneet. Yrityksen lopettamista suunnittelee isompi joukko kuin aikaisemmin ja jatkajan etsijöiden määrä on pienentynyt.

Omistajanvaihdosbarometriin vastanneista yli 2300 yrittäjästä 86 prosenttia kertoi suunnittelevansa luopumista yritystoiminnan päävastuusta seuraavan viiden vuoden aikana.

Elämäntyönsä yrittäjänä tehneelle ihmiselle on varmasti vaikea käsittää, kun yrityksen myynnistä saatava rahasumma ei vastaa alkuunkaan toiveita. Usein ajatus on, että kun yrittäjäeläkettä on tullut maksettua kovin vähän, yrityksen myynnistä saatavat rahat ovat vanhuuden eläketurva.

Pohjois-Savossa omistajanvaihdoksia vauhdittamaan on perustettu Savon Jatkis Omistajanvaihdospalvelu, jota käyttää parhaillaan 125 omistajanvaihdosta suunnittelevaa yrittäjää tai yksityishenkilöä. Palvelu tarjoaa osallistujille tietoa, ohjausta ja neuvontaa omistajanvaihdokseen liittyvissä asioissa, joista tärkein on arvonmääritys.

Luopuville yrittäjille apu on todella tarpeen. Yrityksen myyntiin on valmennettava etenkin henkisesti. Vanhimpia yrittäjiä on heräteltävä asialle ennen kuin on liian myöhäistä.

Kansantalouden näkökulmasta on tuhlausta, jos toimivia yrityksiä kuolee pois vain siksi, ettei niille löydy jatkajaa. Omistajanvaihdoksen kautta yritys voi ponnistaa kovaankin kasvuun, mikä on nollasta aloittavalle yritykselle paljon vaikeampaa.