Kuopio suhtautuu oikein ilkivaltaan

Seinämaalaukset eli graffitit ovat ilkivaltana vähäpätöisimmästä päästä, kun niiden vahingollisuutta vertaa vaikkapa Ylä-Pyöröllä tahallaan aiheutettuihin vesivahinkoihin. Kun vesi valuu rakenteita pitkin ylhäältä alas, purettavaa, kuivattavaa ja korjattavaa tulee paljon ja nopeasti.

Tilapalvelujen asiakkuuspäällikkö Simo Hiltunen kertoo, että säännöllinen ilkivalta kiusaa Pyörön, Pirtin, Aurinkorinteen, Jynkänlahden ja Neulamäen kouluja (Savon Sanomat 23.11.). Ilkivalta maksaa kaupungille satoja tuhansia euroja, mutta summa ei jää kokonaan kaupungin murheeksi, koska kaupunki saattaa tekijöitä korvausvastuuseen. Se on välttämätöntä. Oikein ja arvollista on myös se, että kaupunki tekee tuhotöistä rikosilmoituksia. Vihjepalkkiot ovat oiva tapa selvittää sotkijoiden ja tihutöiden tekijät. Kameravalvonnan lisääminen on myös järkevä toimi.

Epäilemättä kouluissa keskustellaan ilkivallasta ja siihen liittyvästä korvausvastuusta, mutta se ei ilkivallan yleistymisestä päätellen riitä. Niinpä keskustelua on tärkeää jatkaa kodeissa, missä asuvat alaikäisten aiheuttamien vahinkojen ja tahallisten tuhojen varsinaiset maksajat. Jo lapsille pitää opettaa, että jokaisen pitää varautua vastaamaan omista teoistaan.

Vanhemmat voisivat ottaa 1990-luvulta tutun Laukaan mallin käyttöön ilkivalta-alueilla. Tulokselliseen kasvatusyhteistyöhön osallistuivat tuolloin lasten vanhemmat yhdessä ja yhteistyössä eri viranomaisten kanssa.

Kommentoi