Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus 26.11.2021 Perttu Nousiaisen tarina herättää kysymyksiä

Nuorisosäätiön hallituksen entisen puheenjohtajan Perttu Nousiaisen, 42, löytyminen Verbierin hiihtokeskuksesta Sveitsistä oli Helsingin Sanomien jymyjuttu keskiviikkona, todellinen tutkivan journalismin mallisuoritus. Yli kaksi viikkoa sitten lehti kertoi, miten Nousiainen on ollut puolitoista vuotta kateissa ja että ei ole tietoa, onko Nousiainen enää edes elossa.

Nyt erityisesti Kuopiossa on aihetta iloita, että Nousiainen on hengissä ja hyvässä tallessa. Mies on kuopiolaisille ja savolaisille hyvin tuttu. Hän oli 2000-luvun alussa Suomen Keskustan nuoria poliitikkolupauksia Kuopiossa. Hän johti Kuopion kaupunginvaltuustoa 2003-2004 ja kaupunginhallitusta 2005-2007 eli alle 30-vuotiaana. Hän ei kuitenkaan tullut koskaan valituksi eduskuntaan.

Uutiset Nuorisosäätiön rahojen hukkaamisesta ovat olleet murheellista seurattavaa. Perttu Nousiainen on ollut vastuuasemassa Nuorisosäätiön itseaiheutetun syöksykierteen aikana. Valtavan ja monihaaraisen vyyhden poliisitutkinnan jäljiltä ensimmäiset syytteet on jo nostettu ja kokonaisuudessaan syyteharkinta valmistunee ensi vuonna. Kateissa on noin 50 miljoonaa euroa, jotka ovat hävinneet Nuorisosäätiön edun vastaisten liiketoimien takia.

Monin tavoin yhteiskunnallisesti merkittävä tapaus herättää paljon kysymyksiä. Oliko Nousiainen kateissa poliisilta? Ainakin Nousiaisen paluu Suomeen kiinnosti poliisia niin paljon, että mies piti noutaa juuri Helsinkiin laskeutuneesta lentokoneesta myöhään keskiviikkoiltana. Piilottelun paljastuttua sveitsiläisessä hiihtokeskuksessa selvisi, että paikallisen Lumi-ravintolan kahdella suomalaisomistajalla on ollut vahvoja kytköksiä Nuorisosäätiöön. Eikö poliisi tiennyt sitä?

Normaaliin journalistiseen prosessiin kuuluu, että toimittajat saavat vihjeitä. Todennäköisesti myös Helsingin Sanomien toimittajat osasivat paikkansapitävän vihjeen perusteella mennä juuri Verbieriin. Kuka vihjaisi ja miksi ja oliko vinkkihenkilö valinnut ajankohdankin vihjeilleen?

Jo pitkään on tiedetty, että Nuorisosäätiön sotkuja ovat tehtailleet virolaiset hämärähenkilöt sekä Virossa operoivat suomalaiset "liikemiehet". Yksi Nuorisosäätiön jutun rikosepäillyistä osti Viron keskustapuolueelta puoluetoimiston ja uuden puoluetoimiston paikan puolue löysi samaisen liikemiehen omistamista tiloista, joissa aiempi vuokralainen oli ollut Nuorisosäätiö.

On tärkeää, että Nuorisosäätiön edun vastaiset kaupat tulevat julkisuuteen kaikessa karuudessaan. Lisäksi on tärkeää, että liiketoimien kansainväliset poliittisetkin yhteydet läpivalaistaan.

Oliko Nousiainen kateissa poliisilta?