Paikallisille puoluetuille tarvitaan säännöt

Kunnallisalan kehittämissäätiön julkaisema Polemiikki-lehti kertoo ensi viikolla ilmestyvässä numerossaan, että kunnallista puoluetukea maksetaan viitisentoista miljoonaa euroa vuodessa. Suurin osa summasta kertyy puolueverosta eli siitä, kun luottamushenkilöpalkkioista nipistetään osa puolueille.

Suora kunnallinen puoluetuki on ollut Suomessa yleisen tulkinnan mukaan kielletty viitisenkymmentä vuotta. Kieltoa kuitenkin kierretään jakamalla tuki puolueveroina ja valtuustotukena ja lisäksi erilaiset puoluetaustaiset kansalaisjärjestöt saavat avustuksia. Kun käytäntö on valtakunnallinen ja vakiintunut, se pitää joko kieltää tai laatia sille selkeät säännöt.

Valtuustoryhmien tukeminen tuli mahdollisesti 15 vuotta sitten kuntalain uudistuksessa. Puoluerahoitusta tutkiva Tomi Venho huomauttaa suurissa kaupungeissa tuen olevan niin muhkeaa, että sillä tehdään politiikkaa ammattimaisesti. Suurimman tilin tekee SDP.

Venhon mukaan kuntatason puoluetuki vaihtelee kunnittain suuresti. Kokonaiskuvaa ei voi syntyä. Hän huomauttaa, että kunnat ovat suurimpia korruption riskialueita. Korruptioriskin näkökulmasta on myös kiinnostavaa seurata, millainen puoluetukijärjestely muodostuu uusilla hyvinvointialueilla.

Puoluetuille tarvitaan yhtenäiset säännöt olivat ne sitten paikallisia, alueellisia tai valtakunnallisia. Lisäksi kaikki tuet pitäisi koota julkiseen rekisteriin helposti saataville.

Kommentoi