Juho Romakkaniemen kolumni: Ilmasto-optimismia

Juho Romakkaniemi

Juho Romakkaniemi

Glasgow’n ilmastokokousta on kutsuttu sekä riittämättömäksi että onnistumiseksi. Molemmat ovat perusteltuja näkemyksiä.

Ylätasolla useat maailman maat tekivät uusia, suuriakin sitoumuksia. Kansallisten toimien konkretia jäi vajaaksi. Hyviä uutisia olivat vapaaehtoisten yhteenliittymien ilmoitukset sitoutumisesta metaanipäästöjen leikkaamiseen ja metsäkadon lopettamiseen.

Pariisissa 2015 sovitut tavoitteet olivat tehdä globaalisti toimet, joilla ilmaston lämpeneminen rajoitetaan selvästi alle 2 asteeseen esiteollisesta ajasta, säilyttäen mahdollisuuden rajata nousu 1,5 asteeseen. IPCC:n raportti osoitti 2018, että 1,5 astetta on maksimi, jos haluamme välttyä erittäin vakavilta seurauksilta. Tavoitteeseen ovat sitoutuneet myös suomalaiset yritykset ja elinkeinoelämä.

Kansallisten sitoumusten perusteella edistystä tapahtui ennen kokousta ja sen aikana. Vaikutusten laskenta on tosin vaikeaa. Kokouksen laskentayksikkö antoi toimien tuottaman tuloksen hajonnaksi 1,5 – 2,6 asteen nousun maapallon keskilämpötilaan. Mukana laskelmassa ovat myös ylätason ilmoitukset hiilineutraaliudesta johonkin tiettyyn vuoteen mennessä, kuten Suomella.

Maapallon keskilämpötila on noussut jo yli asteen ja lämpeneminen on kiihtynyt. On siis tehtävä enemmän. Samalla on tunnustettava, että paljon on jo saatu aikaan. Ennen Pariisin kokousta 2015 perusura johti kuuden asteen lämpenemiseen. Pariisissa tehdyillä sitoumuksilla se saatiin taitettua 3,7 asteeseen.

Tärkein tulos Glasgow’sta onkin kansainvälisten ilmastoneuvotteluiden prosessin pysyminen käynnissä. Lisäksi päätettiin, että ei odotetakaan vuoteen 2025 vaan asiaan palataan ensi vuonna kun tiedot, toimet ja niiden vaikutus on tarkentunut.

Tavoite alkaa ohjata.

Vuoden tärkein uutinen ilmaston kannalta on kuitenkin maailman suurimpien päästöjen tuottajien, mm. USA:n, Kiinan ja Intian selkeät sitoumukset päästöjen vähentämisen aikataulusta. Tärkeintä juuri nyt ei ole mihin vuoteen mennessä vaikkapa Kiina tai Intia on sitoutunut olemaan hiilineutraali, vaan että ne ovat sitoutuneet tavoitteeseen. Tavoite alkaa ohjata kaikkea politiikkaa. Ja kun tulevina vuosina huomataan, että se ei ollutkaan niin vaikeaa ja kallista kuin ensin pelättiin, sitoumukset kiristyvät. Euroopan unioni on ollut edelläkävijä, jota ilman näin nopea tahti globaaleissa toimissa ei olisi ollut mahdollinen. Nyt on selkeä näkymä siitä, että muut todella seuraavat perässä.

Optimismi onkin pessimismiä perustellumpaa. Uutiset maailmanlopusta ovat olleet ennenaikaisia. Se ei tarkoita, ettekö olisi vielä valtavasti tehtävää.

Kirjoittaja on Keskuskauppakamarin toimitusjohtaja.

Kommentoi

Uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut