Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Neovan kohtalo kertoo turpeesta

Entinen Vapo on ollut jo puolisen vuotta Neova. Keväällä julkistettu nimenmuutos tulee käytännön työssä todeksi ensi vuonna, jolloin polttoaineyhtiönä tunnettu valtionyhtiö ei enää tuota jyrsinpolttoturvetta ollenkaan. Siksi yhtiö kirjaa alas tämän vuoden tilinpäätöksessään jäljellä olevan energiaturpeeseen liittyvän käyttöomaisuutensa. Alaskirjaus on kaikkiaan 16,2 miljoonaa euroa.

Neovan turvebisnes ei kuitenkaan heti lakkaa. Varastoissa riittää vielä energiaturvetta myytäväksi muutamaksi vuodeksi ja lisäksi Neova jatkaa kasvu- ja kuiviketurpeen tuotantoa ja turpeen nostamista aktiivihiilen raaka-aineeksi.

Julkisesta keskustelusta on kuitenkin ollut pitkään pääteltävissä, että liiketoiminta soilla saattaa loppua tykkänään hyvinkin pian. Syynä ovat päästöt. Sitran selvityksessä todetaan, että kuiviketurpeen elinkaariset päästöt eivät merkittävästi poikkea energiaturpeesta, sillä lähes kaikki kuiviketurpeen hiili vapautuu sadan vuoden aikana ja sama koskee kasvualustoja ja muita turpeesta valmistettavia lyhytikäisiä tuotteita.

Kutteria, sahanpurua, olkea, ruokohelvettä ja hamppua on tarjottu kuiviketurvetta korvaamaan, mutta ne ovat kalliimpia, saatavuudeltaan huonoja ja turvetta kehnompia etenkin kuivatusominaisuuksiltaan, mikä voi kasvattaa metaani- ja ammoniakkipäästöjä kotieläintiloilla.

Neovan kohtalo kertoo sattuvasti, miten yksinomaan myönteisenä pidetty turpeen käytön lopetus onkin paljon monitahoisempi kysymys.