Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus 1.12.2021 Maanpuolustus tarvitsee parhaat voimat käyttöön

Parlamentaarisen komitean äskettäin julkaiseman mietinnön puhuttavin kohta on ollut ehdotus koko ikäluokkaa koskevista kutsunnoista. Ehdotusta pidetään yleisesti askeleena oikeaan suuntaan, siis kohti sukupuolten välistä tasa-arvoa. Askelta pidetään kuitenkin riittämättömänä, koska mietintö ei esitä asevelvollisuuden laajentamista myös naisia koskevaksi.

Kutsuntajärjestelmä uudistuisi kolmivaiheiseksi. Ensin opiskeluterveydenhuolto järjestäisi terveystarkastuksen, sitten olisi kaikille yhteinen maanpuolustusaiheinen informaatiopäivä ja lopulta kutsuntapäivään osallistuisivat miehet sekä vapaaehtoiseen palvelukseen haluavat naiset.

Vuodesta 1995 lähtien naiset ovat voineet suorittaa asepalveluksen vapaaehtoisesti. Tähän mennessä mahdollisuuteen on tarttunut yli 10000 naista.

Suomalaisten asevelvollisten joukko on kooltaan ainutlaatuinen, verrattiinpa sitä länsinaapuri Ruotsiin tai Nato-maista Viroon ja Norjaan. Suomessa koulutetaan noin 21000 asevelvollista joka vuosi, kun taas Ruotsissa luku on vain 4500, Norjassa 8000 ja Virossa 3200. Jo luvut osoittavat, miten Suomessa maanpuolustus on aivan eri luokan kysymys kuin naapurimaissa.

Lukujen valossa on mahdollista väittää, että naisten asevelvollisuus on vain ajan kysymys. Heitä tarvitaan, jos tavoite on ylläpitää nykykokoista reserviläisten joukkoa. Jo tällä hetkellä ikäluokan miehistä vain noin 65 prosenttia suorittaa asepalveluksen. Kutsuntoihin tulevien miesten ikäluokat kasvavat aina vuonna 2010 syntyneisiin saakka. Sen jälkeen alkaa alamäki. Vuonna 2019 syntyneitä poikia on yli 25 prosenttia vähemmän kuin 2010 syntyneitä.

Samaan aikaan Puolustusvoimien tehtävät monipuolistuvat. Palvelukseen tarvitaan uudenlaisia kyvykkyyksiä, joita on tähän saakka seulottu vain puolesta ikäluokasta. Maanpuolustus tarvitsee parhaat voimat käyttöön.

Asenteet muuttuvat hitaasti.

Saattaisi silti olla turhankin pitkä askel, jos naisten asevelvollisuus otettaisiin käyttöön yhtäkkiä. Parlamentaarisen komitean puheenjohtaja Ilkka Kanerva (kok.) kuvaili tiedotustilaisuudessa osuvasti, että "orkesteri ei valitettavasti soi tämän päivän Suomessa sillä tavoin, että siihen vaan siirryttäisiin".

Asepalvelukseen osallistuvat naiset kokevat jatkuvasti epäasiallista kohtelua sukupuolensa vuoksi. Asenteet muuttuvat hitaasti. Järjestelmän epätasa-arvoisuutta ylläpitäviä rakenteita on purettava ja asenteita muutettava ennen kuin aika on kypsä naisten asevelvollisuudelle.