Parlamentista Sanna Antikainen: "On päivänselvää, että rajalla aggressiivisesti käyttäytyvät, kiviä heittelevät ja karjuvat nuoret miehet eivät ole pakolaisia tai hädänalaisia"

Sanna Antikainen

Jo kuukausia jatkunut Valko-Venäjän hybridioperaatio Puolan rajalla on edelleen käynnissä. Valko-Venäjä on tuonut määrätietoisesti siirtolaisia EU:n ulkorajoille vastatoimena EU:n sille asettamille pakotteille.

Puolan rajaviranomaisten virallisilla kanavilla on levinnyt videoita maahan pyrkivien aggres­siivisesta käytöksestä puolalaisia rajaviranomaisia kohtaan. Eräällä videolla joukko nuoria miehiä karjui ja riehui rajalla. Rajan yli pyrkivä mies uhkasi puolalaista rajavartijaa lapiolla. Myös maiden välistä raja-aitaa on yritetty kaataa ja Puolan rajavartijoita heitelty kivillä.

On päivänselvää, että rajalla aggressiivisesti käyttäytyvät, kiviä heittelevät ja karjuvat nuoret miehet eivät ole pakolaisia tai hädänalaisia.

Valko-Venäjä käyttää surutta hyväkseen ajastaan jälkeenjäänyttä pakolaissopimusta, jonka nojalla jokainen rajalle ilmestyvä on oikeutettu käymään läpi turvapaikkaprosessin, vaikka kyseessä on ilmiselvä hybridioperaatio, jonka ainoana tarkoituksena on aiheuttaa epävakautta ja uhata kohdemaan kansallista turvallisuutta.

Koko Euroopan on nyt herättävä ruususen unestaan ja ymmärrettävä, että pakolaissopimusta ei tarvitse noudattaa, jos kyse ei ole oikeista pakolaisista.

Olemme esittäneet oppositiosta useasti, että lakiin säädetään ”hätätilapykälä”, joka sallisi turvapaikanhakijoiden käännyttämisen rajalla yleisen järjestyksen ja kansallisen turvallisuuden niin vaatiessa. Hallitus ei ole suostunut lainvalmisteluun, joten olimme koko opposition voimin pakotettuja tekemään välikysymyksen.

Valko-Venäjä käyttää surutta hyväkseen ajastaan jälkeen jäänyttä pakolaissopimusta.

Huomionarvoista Puolan tilanteessa on myös vuodetun, salaisen EU-asiakirjan tiedot: rajalla olevat turvapaikanhakijat pyrkivät ensisijaisesti Suomeen ja Saksaan. Tämän vuoksi on tärkeää, että myös kaikki mahdolliset vetovoimatekijät, jotka houkuttelevat turvapaikanhakijoita nimenomaan Suomeen muiden EU-maiden sijasta, on poistettava.

Kansalliseen turvallisuuteen liittyvän lainsäädännön kuntoon laittaminen hyvän sään aikaan on elintärkeää. Lainsäädännön on huomioitava paremmin erilaiset poikkeustilanteet muuttuvassa maailmassa. Erästä ylirajavartijaa lainaten: ”Kun paine on rajalla, ollaan myöhässä.”

Kirjoittaja on perussuomalaisten kansanedustaja Outokummusta.

Kommentoi