Lumipyryssä kiire on unohdettava

Vakavat kolarit tiistaina Siilinjärvellä, Suonenjoella ja Mikkelissä osoittivat jälleen, että sää osaa yllättää autoilijoita. Monella on kiire, joka ei lähtökohtaisesti kuulu liikenteeseen lainkaan, mutta ei varsinkaan huonoon keliin.

On karmeaa, miten esimerkiksi Pieksämäellä mies oli lähtenyt ohittamaan raskasta ajoneuvoa pöllyävän lumen keskellä näkemättä vastaantulevia autoja.

Tiistain ja keskiviikon kaltaisia pyrypäiviä ei ole Suomen talvessa niin usein, etteikö silloin olisi jokaisella tielläliikkujalla vara pudottaa vauhtiaan. Säätiedotusten varoitukset vaarallisesta ajokelistä on viisainta ottaa joka kerta todesta ja sovittaa omat ajoaikataulut niiden mukaisesti varovaisuusperiaatetta noudattaen.

Lumipyry on kiusannut myös jalankulkijoita ja pyöräilijöitä taajamissa ja kiukkua kehnoa talvikunnossapitoa kohtaan on purettu paitsi kinoksissa tarpoessa myös sosiaalisessa mediassa ja keskustelupalstoilla. Heidänkin pitäisi muistaa, etteivät teiden kunnossapidosta vastaavat voi tehdä kesää talven keskelle.

Luulisi olevan itsestään selvää, että kun aurauskalusto ei ennätä puhdistaa edes valtateitä, pyöräteille ja jalkakäytäville kalustoa riittää vielä vähemmän. Lumenauraus ei ole mikään tasa-arvokysymys. Autojen liikkuminen on turvattava ensimmäisenä jo yksin turvallisuussyistä, muun muassa siksi, että hälytysajoneuvojen kulku on kaikilla keleillä mahdollista.

Kommentoi