Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Savon Sanomat 115 vuotta – Lue Juhlalehti!

Pääkirjoitus 5.12.2021 Äärioikeiston uhka on todellinen

Poliisi kertoi perjantaina Suomen historian ensimmäisestä äärioikeistoon liittyvästä terrorismiepäilystä. Viisi miestä, jotka vangittiin, muodostivat poliisin mukaan radikaaliin äärioikeistolaiseen ideologiaan perustuvan ryhmittymän, jonka epäillään suunnitelleen terroristista tekoa.

Historiallisuudesta huolimatta kyse ei ollut yllätyksestä. Suojelupoliisi (Supo) on varoittanut äärioikeiston uhkasta useasti tänä vuonna. Syyskuussa kansallisen turvallisuuden katsauksessaan Supo totesi, että äärioikeistolaiset terrori-iskut ovat mahdollisia länsimaissa, eikä iskun mahdollisuutta voida sulkea pois Suomessakaan. Supo oli saanut viitteitä konkreettisten tekojen valmistelusta.

Keväällä julkaistussa vuosikirjassa Supo puolestaan nimesi äärioikeistolaista ja radikaali-islamistisista ideologiaa kannattavat yksittäiset henkilöt ja pienryhmät suurimmiksi uhiksi terrori-iskun toteutumiselle Suomessa.

Kiinniotettu niin sanottu Kankaanpään ryhmä edustaa poliisin mukaan hyvin äärimmäistä akselerationistista äärioikeistolaisuuden suuntausta, missä nyky-yhteiskunta nähdään vihollisena ja sen väkivaltaista romahduttamista pyritään nopeuttamaan muun muassa terrori-iskuilla.

Nimestään huolimatta ryhmän ajattelu on maailmanlaajuista, vaikkakin poliisin mukaan vielä marginaalista Suomessa. Se yhdistyy ajattelussaan kansainväliseen ideologiaan, jossa iskun tehneitä ihannoidaan ja valmistelutietoja jaetaan verkossa aktiivisesti yli rajojen.

Vangituilla 23–26-vuotiailla miehillä on aiempaa rikostaustaa, ainakin pahoinpitelyitä. Väkivalta ja lain rikkominen ei ole heille siis vieras asia. Järjestäytyminen ja terrori-iskun suunnittelu nostaa heidät ikävällä tavalla aivan uudelle vaaran tasolle. Takavarikoidut aseet ja räjähteet kertovat potentiaalisesta tuhovoimasta, josta monelle mieleen tulevat äärioikeiston iskut Yhdysvalloissa.

Suojelupoliisi on ollut varoittelussaan oikeassa. Tietoja ei ole syytä vähätellä enää kenenkään.

Poliisi tekee omaa työtään, mutta Suomessa on syytä pohtia miten voisimme ennaltaehkäistä vastaavien terroriin kallistuvien ryhmien syntymistä. Yleisellä tasolla ajatelleen ääri-ilmiöiden torjunnassa perusta löytynee tasapainoisesta yhteiskunnasta, josta ei syrjäydytä helposti. Siitä, että eriarvoistumista olisi mahdollisimman vähän ja vaikuttamismahdollisuudet omaan elämään ja elinympäristöön säilyisivät kaikilla. Voimakaskin keskustelu ja eriävät mielipiteet pitäisi pystyä tuomaan poliittisen järjestelmän sisään eikä salaseuroihin, joissa lakia ja toisten elämää ei enää kunnioiteta.

Suojelupoliisi ei nosta tapauksen vuoksi uhka-arviotaan, koska tutkinta oli jo siinä huomioitu. Pelkoon ei ole syytä, mutta varoitus on nyt kaikkien tiedossa.