Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Olli-Pekka Ryynäsen kolumni Kaikenlaisia oheistöitä ei ollut ennen

Helsingin Sanomien mielipidekirjoituksessa 27.11 terveyskeskuslääkärit totesivat terveyskeskusjärjestelmän käytännössä romahtaneen. Tätä perusteltiin sillä, että lääkäriin ei monella paikkakunnalla pääse. Ilmiö on todellinen. Mutta vaikeudet ovat suurempia kuin jonoista voisi päätellä.

1990-luvun lopulla terveyskeskusten lääkärikäyntien määrä oli yli 10 miljoonaa käyntiä vuodessa. Nyt määrä on seitsemän miljoonaa. Lääkäreiden määrään suhteutettuna vastaanottotyön tuotanto on pudonnut puoleen. Yksityinen yritys aloittaisi ensin mainoskampanjan ja seuraavaksi henkilöstön saneerauksen.

Kuntien välillä vaihtelu on suurta. Lääkärissä käyntien määrä vaihtelee kolminkertaisesti ja ääripäissä enemmänkin. Hoitajakontaktien ja etäyhteyksien määrissä kuntien välinen vaihtelu on vielä suurempi.

Erilaiset hoitajakäynnit ja etäyhteydellä tapahtuvat vastaanotot ovat lisääntyneet. Ne eivät ole varsinaisesti korvanneet lääkärissä käyntejä, vaan tulleet lisäpalveluna. Tämä näkyy siinä, että jos on vähän lääkärissä käyntejä, myös muita kontakteja on vähän. Keinulautaa näiden välillä ei ole. Merkittävästi ovat lisääntyneet erikoissairaanhoidon poliklinikkakäynnit. Käynnit yksityisellä tai työterveyshuollossa eivät selitä terveyskeskusten asiakaskatoa.

Itse olin terveyskeskuslääkärinä viime vuosituhannella. Minulla oli 20-25 ajanvarauspotilasta päivässä ja lisäksi hoidin päiväpäivystyksiä. Ns. näppyläkirurgiaa ja muita pieniä toimenpiteitä tein paljon. Potilastiedot sanelin minuutissa. Jonoja ei ollut lainkaan. Aika toinen, toinen tunto.

Mikä selittää muutoksen? Ihmiset ovat fiksuja, ahkeria, osaavia ja motivoituneita. Lääketiede on monimutkaistunut, mutta enemmän erikoissairaanhoidossa. Käyntien tilastointi muuttui vuonna 2011, mutta se ei selitä muutosta. Vanhuksia on paljon, mutta vanhuksia oli ennenkin. Yhtä sairaita kuin nyt, mutta 15 vuotta nuorempia. Tietokoneohjelmia sanotaan kömpelöiksi aikasyöpöiksi. Lääkäri joutuu tekemään kaikenlaista oheistyötä, joka on poissa varsinaisesta työstä. Niitä ei ollut ennen. Ongelmia tuskin voi hoitaa asettamalla hoitotakuita tai lisäämällä tuhat lääkäriä terveyskeskuksiin. Koko järjestelmän uudelleen ajattelu on välttämätöntä.

Mikä selittää muutoksen?

Näytä minulle terveydenhuollon kohtuuton asiakasjono, niin minä näytän sinulle romahtaneen palvelutuotannon.

Sokratesta mukaillen: Tiedän vain sen, että en tiedä mitään. Ja senkin tiedän vain siksi, että vaimo sanoi sen.

Kirjoittaja on yleislääketieteen emeritusprofessori ja kaupunginvaltuutettu (kok.)