Jussi Murtasaaren kolumni Nettihuijaukset kuriin teknologialla

Runsaslukuiset huijausyritykset ja haittaohjelmat ovat kiusanneet suomalaisia. Pitkin syksyä ja alkutalvesta harmina on ollut varsinkin tekstiviesteinä toimiva Flubot-haittaohjelmakampanja.

Poliisitarkastaja Tuomas Pöyhönen Poliisihallituksesta kertoi marraskuussa, että rikolliset olivat tienanneet tietoverkoissa tehtyjen petosten avulla syksyyn mennessä noin 33 miljoonaa euroa, kun koko viime vuoden menetykset olivat noin 25 miljoonaa euroa. ( Yle16.11.)

Huijauksia tehdään kalastelemalla pankkitunnuksia, mutta yhtä lailla rikollisten repertuaariin kuuluvat huijaussoitot, valepoliisihuijaukset sekä vaikkapa rakkaushuijaukset. Verkossa operoivat rikolliset ovat alkaneet tehdä myös yhteistyötä. Samanlaista kartellisoitumista on nähtävissä kuin huumerikollisten organisoituessa ympäri maailmaa joitakin vuosikymmeniä sitten.

Verkkorikollisuuden suitsiminen ei liity pelkästään rahaan. Kyseessä on internetin uskottavuus. Sama koskee vaikkapa tekstiviestejä tai puhelinsoittoja. Veikkaanpa, että minun ohella aika moni on alkanut epäröidä puhelimeen vastaamista tuntemattoman numeron välkehtiessä ruudulla.

Verkkorikollisuus itsenäisenä ilmiönä tuskin murentaa internetin perustaa palasiksi. Ynnättynä muiden verkkoa vaivaavien haittojen kanssa, se voi niin tehdä. Tarkoitan haitoilla verkossa leviävää disinformaatiota ja propagandaa, vihapuhetta ja tekoälyn kehitykseen liittyviä ongelmia.

Julkiset ja yksityiset palvelut ovat digitalisoituneet vauhdilla. Kehitys todennäköisesti jatkuu nopeana. Ongelmana on se, että kaikki eivät pysy vauhdissa mukana. Varsinkin iäkkäämmille teknologinen kehitys tuottaa hankaluuksia. He ovat myös niitä, jotka useimmiten lankeavat verkkorikollisten virittämiin ansoihin.

Pelissä on myös internetin uskottavuus.

Yhteiskunnan pitäisikin ottaa koppia digitaitojen kouluttamisesta sellaisille, jotka sitä tarvitsevat. Tällaisia palveluita varmasti jo onkin, mutta ongelmana on niiden pirstaleisuus. Esimerkiksi minä törmäsin Kuluttajaliiton erinomaiseen huijausinfo.fi-hankkeeseen vasta selvitellessäni taustoja tätä kolumnia varten. Projekti päättyy vuodenvaihteessa. Harmi, sillä tällaisia palveluita, ja niistä tiedottamista tarvittaisiin lisää.

Toivottavasti tekniikan kehitys tuo tulevaisuudessa apua verkkorikollisuuden torjuntaan. Uskoisin, että tehokkaammilla ja kehittyneemmillä algoritmeilla ja tekoälynkin avulla saadaan suodatettua huijausviestejä sekä haittaohjelmia pois kansalaisten nettivirrasta. Ei varmaankaan sataprosenttisesti, mutta miettikääpäs miten roskapostille on käynyt. Viagra-mainokset eivät vilahtele saapuneet-kansiossa takavuosien malliin.