Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Sanni Hakkaraisen kolumni Siinä missä algoritmit viisastuvat, itse klikkaus klikkaukselta tyhmistyn

Kolmekymppinen nainen imitoimassa Disney-prinsessoja. Kaksi peräkkäistä videota, joissa omistajat haukkuvat koirilleen. Jättimäinen kysta, Voldemort, pikkutuhma porotanssi ja liian lyhyeksi kynitty otsatukka.

Kaikenlaista kuraa täälläkin. Näin varmaan puuskahtaisin, jos joku katselisi olkani yli, kun selaan puhelimestani TikTokia. Sivuuttaisin onnellisesti sen faktan, että tämä sisältö on algoritmien minulle varta vasten räätälöimää. Tätä minä oikeasti haluan, vaikka suuni muuta väittäisi. Sormeni eivät valehtele.

Olen kuullut villejä huhuja, että jossain TikTokin nurkassa on myös melko kehittävää asiasisältöä. Kenties olen törmännyt siihen aikoinaan – ja todennäköisesti pyyhkäissyt itseni puolessa sekunnissa takaisin Tylypahkaan.

Katsoin teininä joka aamu ennen kouluun menoa Ylen aamuteeveetä. Ei tullut muutakaan. Nykyään nautin aamupalani kera suoratoiston ja Greyn Anatomian. Tätä hospitaalihömppää olen niellyt lähes joka aamu ennen työpäivää yli puolen vuoden ajan. Kolmetoista kautta takana, enää muutama edessä.

Tämä on elävä esimerkki siitä, miten valinnanvapaus ei sovi kaikille. Ainakaan minulle. Se mitä haluan, ei ole lähelläkään sitä, mitä tarvitsen.

Somealustoissa algoritmit laittavat merkille pienimmätkin klikkaukseni ja seuraavat silmä kovana, kuinka pitkään viihdyn sisällön parissa. Huonot valinnat johtavat uusiin samanlaisiin. Ja viisaudellaan algoritmit tekevät minusta entistä tyhmemmän.

Tietoa on tarjolla enemmän kuin koskaan. Aikaisemmin kun pöydässä oli rajattu määrä vaihtoehtoja, maistiaisia tuli helposti otettua vähän kaikesta. Jos nykyään haluaa toimia samalla tavalla, informaatioähky on taattu. Algoritmit siis valikoivat jokaiselle helposti sulatettavan annoksen niitä omia lemppareita.

Monet seuraavat maailman menoa sosiaalisen median kautta, ja omaan feediin kilahtava kattaus on väkisinkin vain pieni repale isosta kuvasta.

Siinä huomaamattaan alkaa katsoa maailmaa laput silmillä. Kerätä ympärilleen samanmielisiä ihmisiä ja tietoa, joka vahvistaa omia ennakkokäsityksiä. Informaatiokupla pienenee ja vahvistuu klikkaus klikkaukselta.

Sitä kuplaa alkaa helposti luulla ainoaksi totuudeksi. Sosiaalinen media on hedelmällinen kasvualusta ääriajattelulle, jota algoritmit osaltaan kiihdyttävät.

Niin. Tarkemmin ajateltuna taidankin olla ihan tyytyväinen sometarjontaani, joka pursuaa lastenleffoja ja pörröisiä eläimiä.

Kirjoittaja on uutistoimittaja.