Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Joulujuhla kirkossa ei ole ongelma

Juhlan järjestäminen kirkossa ei sellaisenaan tee tilaisuudesta uskonnollista eikä juhlan sisällöstä uskonnon harjoittamista. Näin linjasi eduskunnan perustuslakivaliokunta viime viikolla sivistysvaliokunnan pyynnöstä. Linjaus täydensi aikaisempaa kannanottoa, jonka mukana koulun perinteisistä juhlista ei tule uskonnon harjoittamista, vaikka niissä laulettaisiin yksittäinen virsi tai niihin sisältyisi muitakin vastaavia sinänsä uskonnollista alkuperää olevia perinteitä.

Perustuslakivaliokunnan täsmennys oli tarpeen, sillä eduskunnan apulaisoikeusasiamies katsoi marraskuussa 2019, että koulun lukukauden päättäjäisjuhlan järjestäminen kirkkosalissa on neutraaliuden ja tasapuolisuuden näkökulmasta lähtökohtaisesti ongelmallinen, koska "kirkko on nimenomaan jumalanpalvelusten toimittamiseen tarkoitettu paikka ja siitä välittyy näin jo itsessään uskonnollisia merkityksiä".

Apulaisoikeusasiamiehen ratkaisua piti oikaista, sillä se tarkastelee uskontoa ikään kuin suurena uhkana ja painostaa uskonnottomuuteen negatiivisen uskonnonvapauden näkökulmasta korostaen vapautta uskonnosta. Sopii toivoa, että laillisuusvalvoja ottaa perustuslakivaliokunnan korvatillikasta opikseen.

Kouluissa on tärkeää tiedostaa perustuslakivaliokunnan tavoin, että kirkon tai muun uskonnollisen tilan käyttämiseen juhlapaikkana liittyy jännitteitä uskonnonvapauden, yhdenvertaisuuden ja julkisen vallan neutraalisuuden kannalta. Jännitteet on otettava huomioon ohjelman sisällössä.