Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus 24.12.2021 Joulun tekijöitä voivat olla aivan kaikki

Puoliltapäivin, kun Suomen Turku julistaa joulurauhan, yhtäkkiä suuri osa tavanomaisesta keskitalven tohinasta lakkaa. Liikenne vähenee dramaattisesti. Kaupoissa kulkee vain vähän väkeä. Virastot ovat kiinni.

Ihmiset asettuvat joulunviettoon, kukin omalla tavallaan. Osa on toki töissä. Esimerkiksi sairaaloissa työtä riittää. Poliisin runsastuvat hälytystehtävät kertovat, ettei joulurauha ole rikkumaton. Maatiloilla eläimistä pidetään huolta kuten joka ikisenä vuoden päivänä. Joku ruokakauppakin on auki. Pelastajat päivystävät tulipalojen varalta.

Tänä jouluna Suomessa kuten kaikkialla maailmassa vietetään toista joulua sitkeähenkisen ja arvaamattomasti muuntuvan kulkutaudin varjossa. Taudin vaikutukset tuntuvat tunkevan kaikkialle, paitsi kouluihin, työpaikoille ja koteihin myös ihmisten keskinäisiin suhteisiin ja ihmisten mieliin. Riidat rokotteista ovat paljastaneet kavalan kulkutaudin henkisen kuormittavuuden.

Jouluna on sopiva tilaisuus havaita, että kaikesta kammottavuudestaan huolimatta koronalla on saattanut olla jopa joitakin myönteisiä vaikutuksia. Osalla ihmisiä tauti on pakottanut asettamaan elämän arvoja järjestykseen, kun se on ohjannut katsomaan lähelle. Miten tärkeitä ovatkaan ystävät, sukulaiset ja työtoverit!

Aikuisten maailmassa joulunaikaan kasautuu helposti paineita, jotka johtuvat jopa pakonomaisista odotuksista saavuttaa jotakin arjessa tavoittamatonta. Korona vaikuttaa vähentäneen sellaisia ahdistuksen aiheita, mitä voi pitää lahjana. Voi käydä jopa niin, että kun pakonomaisuus joulun suorittamisesta monenlaisten rajoitusten vuoksi aivan kuin pakotetusti vähentyy, jouluun saattaa löytyä jotakin ennen tavoittamatonta tunnelmaa, levollisuutta ja rauhaa.

Jouluun liittyy erottamattomasti lahjojen antaminen ja saaminen. On vapauttavaa ajatella, ettei lahjan tarvitse olla tavara. Ystävällinen katse ja hymy yksinäisyyttä tuntevalle vastaantulijalle aattoaamun lenkillä saattaa synnyttää valoa ja lämpöä arvaamattoman paljon.

Jouluun saattaa löytyä jotakin ennen tavoittamatonta tunnelmaa.

Lapsen elämässä joulu lienee odotetuin juhla, eikä vähiten lahjojen vuoksi. Tässä kohtaa vanhempien ja isovanhempien on sopiva muistaa omaa lapsuuttaan ja sitä, miten useimmat lahjat ovat unohtuneet. Sen sijaan sovun ja rauhan hetket on helppo palauttaa mieleen vielä vuosikymmentenkin takaa, jos kohta päinvastaisetkin olosuhteet.

Joulun voi tehdä sydämeensä jokainen kuten Veikko Vexi Salmen sanoittama laulu kauniisti kirkastaa, vaikka sanaton olisi sydämen kieli.