Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pukki kiltti, toisitko puuttuvat sanat

Yhdelle se on Lumiukko-animaatio, toiselle yhdessä laulettu Varpunen jouluaamuna. Meillä jouluperinteenä on ollut lainata kirjastosta Pennut pelastavat joulun.

Niille, joille Ryhmä Hau -joulutarina ei ole tuttu, kerrottakoon että joulupukin reki on mennyt pirstaleiksi, lahjat levinneet pitkin pientareita ja porojen lentokyky siirtynyt hämmentyneelle lehmälle. Ilman avuliaita koiranpentuja joulu olisi pilalla.

Suosikkikirja on ollut jo jonkin aikaa loppuunmyyty. Vuonna 2019 tarinasta ilmestyi uusi versio nimeltä Joulun sankarit.

Olin pudota pyllylleni ällistyksestä, kun tartuin uuteen painokseen. Tarina, joka ennen oli 49-sivuinen, oli lyhennetty 20 sivun mittaiseksi. Satu, jonka lukeminen aiemmin kesti reilun vartin, on uutena versiona kaahattu läpi alle kolmessa minuutissa.

Kaasua, pennut! Kukapa sivulauseita tarvitsisi? Ja lentävästä lehmästä viis, lahjoistahan joulussa on kyse.

Aloin mielessäni sorvata kirjettä.

Toisitko jokaiseen iltaan kymmenen minuuttia lisää aikaa iho ihoa vasten?

Rakas pukki: toisitko joulutarinamme puuttuvat sanat? Toisitko sivulauseet, toisitko kaikki adjektiivit ja adverbit, koko sen ihanan kirjallisen aluskasvillisuuden, josta vahva lukutaito versoo.

Toisitko jokaiseen iltaan kymmenen minuuttia lisää aikaa iho ihoa vasten? Toisitko ne kysymykset ja vastaukset, joita sadun maailma herättää isossa ja pienessä lukijassa, silloin kun aika on oikea.

Ja kun pyytää aletaan: toisitko myös sanat niille, jotka ovat unohtaneet puhumisen taidon, ja niille, joilla niitä ei ole ollutkaan? Toisitko sanat niille eläimille, jotka eivät kuulu Ryhmä Hauhun ja pelasta maailmaa vaan elävät siinä ja sen armoilla.

Toisitko "ei"-sanan niille, jotka ovat tänäkin vuonna pitäneet muita pystyssä oman jaksamisensa kustannuksella? Toisitko "kiitoksen", ei opeteltua tai ostettua vaan sellaisen, joka perustuu toisen olemassaoloon.

Toisitko myös ne kauniit sanat, jotka vuoden mittaan olen unohtanut sanoa? Kipakoista sanoista olen kyllä pitänyt huolta.

Pukkia ei ole meillä vielä näkynyt, vaikka nelivuotias on jo parin viikon ajan tulkinnut optimistisesti kaikki koputukset merkeiksi odotetusta vieraasta.

Mutta puuttuvien sanojen ongelman ratkaisi nelivuotias itse. Meillä on nyt lainassa molemmat versiot kirjasta, ja lapsi haluaa niitä luettavan vuorotellen. Uudestaan. Ja uudestaan.

Kun on lukenut saman sadun seitsemästi, alkaa nähdä myös lyhyen version hyvät puolet.

Pieninkin tarina, koiranpentu, perinne, tai vaikka vain sana, voi kantaa sisällään ajatuksen suuremmasta.