Olisi parasta julkistaa viestit

Valtioneuvoston kanslia on ilmoittanut, ettei se luovuta medialle viestejä, joita kulttuurivaikuttajat lähettivät pääministeri Sanna Marinille (sd.) Veikkaus-kohun aikaan viime lokakuussa. Kanslia on päättänyt salata myös Marinin vastausviestit. Kohu päättyi 77 miljoonan euron leikkausten perumiseen pääministerin päätöksellä.

Opetus- ja kulttuuriministeriö on sen sijaan luovuttanut tiede- ja kulttuuriministeri Antti Kurvisen (kesk.) saamat viestit. Niissä muun muassa arvosteltiin juhlia, jotka pääministeri järjesti kulttuuriväelle virka-asunnossaaan Kesärannassa.

Viime vuoden marraskuussa valtioneuvoston kanslia toimitti Marinin saaman palautteen ja Marinin vastauksen sitä pyytäneille tiedotusvälineille. Kyse oli pääministerin ja valtiovarainministeriön entisen kansliapäällikön Martti Hetemäen välisistä sähköpostiviesteistä, jotka koskivat koronatoimia. Tuolloin Marinin toiminta tuli esille myönteisellä tavalla.

Tapahtumista syntyy helposti käsitys, että valtioneuvoston kansliaan tehtyihin tietopyyntöihin vastaamista ohjataan poliittisesti. Niin ei tietenkään voi olla avoimuutta ja päätöksenteon läpinäkyvyyttä korostavassa demokratiassa. Jos käsitys on kuitenkin väärä, paras tapa hälventää epäluuloja on julkistaa viestit.

Sitä paitsi salattujen viestien perusteella kansalaiset voisivat ehkä päätellä, miksi pääministeri päätti niin kuin päätti.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut