Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus 31.12.2021 Koronarajoitukset kiristyivät vaikeaselkoisesti

Tiedottaminen on hyvin tärkeä osa viranomaisen toimintaa, mutta toisinaan siihen kiinnitetään luvattoman vähän huomiota. Erityisen tärkeään rooliin toimiva viestintä nousee silloin, kun viranomaispäätökset kohdistuvat tavallisiin kansalaisiin ja yrityksiin, joita kehotetaan tai määrätään toimimaan tietyllä tavalla.

Torstaina Itä-Suomen aluehallintovirastolta (avi) monessa kodissa ja yrityksessä odotettiin tietoja koronarajoitusten kiristämisestä, mutta päätöksiä ei kuulunut.

Lopulta yksi päätös tilojen terveysturvallisesta käytöstä ilmestyi iltapäivällä virka-ajan päättymisen tienoilla viraston kotisivulle Päätökset-linkin alle ja siellä Yleistiedoksiannot-otsikon alle, missä on liuta muitakin ilmoituksia päätösten nähtävillä olosta. Päivämäärästä saattoi päätellä, että juuri torstaina avi on päättänyt jotakin ja sieltä linkki päätökseen myös löytyi. Se ohjeisti muun muassa elinkeinonharjoittajia tilojen terveysturvalliseen käyttöön.

Hieman ennen puoli seitsemää illalla sivulle tuli toinen päätös, joka koski yleisötilaisuuksien ja yleisten kokousten järjestämistä ja eräiden tilojen väliaikaista sulkemista. Samalla päätökset saivat tuekseen tiedotteen, joka selvensi hieman tilannetta. Yksityiskohtien selvittäminen tosin voi edellyttää tartuntatautilakiin tutustumista ja se lisää väärinkäsittämisen mahdollisuuksia.

Väärinkäsityksiä voi lisätä myös se, että määräysten yksityiskohtien voimassaoloajat vaihtelevat. Yleisötilaisuudet ja yleiset kokoukset kielletään 20. tammikuuta saakka. Erikseen lueteltujen tilojen sulkemismääräys ulottuu puolestaan 13. tammikuuta saakka. Muun muassa elinkeinonharjoittajia koskevat osallistujamäärärajoitukset ovat voimassa 26. tammikuuta saakka.

Kriisitietoisuus on kasvanut nopeasti koronaviruksen omikron-muunnoksen leviämisen kovaa vauhtia kiihtyessä. Koronatilanne on nyt heikentynyt nopeasti. Useimmat ymmärtävät jo, että pahimmillaan tauti ryöstäytyy hallinnasta. Silloin terveydenhuollon kapasiteetti menee tukkoon, jolloin karmeimmillaan kaikki sairaalahoitoa tarvitsevat eivät sitä saa. Toisaalta myös työpaikkoja saattaa mennä sairastumisten vuoksi kiinni.

Avin määräyksistä erityisesti kaksi kohtaa herättää kysymyksiä. Miksi alle 18-vuotiaiden ohjatun harrastustoiminnan tilat on rajattu sulkupäätöksen ulkopuolelle? Kyllähän nuoretkin voivat levittää virusta. Samoin enintään 50 henkilön tilaisuuksien mahdollisuus hämmästyttää, sillä omikronin leviäminen tilassa tuskin vähenee istumapaikkoja määrittelemällä.

Kriisitietoisuus on kasvanut nopeasti.