Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus 12.1.2022 Ehdokkaita sopii hiillostaa kovilla kysymyksillä

Hyvinvointialueiden vaaleista on ennustettu ennätyksellisen matalan äänestysaktiivisuuden vaaleja. Vaikka synkät ennusteet joskus vääntävätkin todellisuutta osoittamaansa suuntaan, nyt kansalaisilla on erinomainen mahdollisuus osoittaa asiantuntijoiden arvailut vääriksi. Tänään käynnistyvä ennakkoäänestys kestää viikon. Sen jälkeen on vielä varsinainen äänestyspäivä sunnuntaina 23. tammikuuta.

Jo lähtötilanteessa hyvinvointialueilla on isoja pulmia ratkottavanaan. Yksi suurimmista on ankara työvoimapula. Palkkojen yhdenmukaistaminen nostaa palkkoja, mutta se tuskin ratkaisee työvoimapulaa. Olisi kyettävä ratkaisuihin, jotka tekevät työpaikoista nykyistä selvästi houkuttelevampia. Siinä aluevaltuutetuilla on sanansa sanottavana.

Investoinnit kiinteistöihin ja tietotekniikkaan ovat puolestaan kulueriä, joita ei voi väistää, mutta joiden taitava operointi voi keventää kustannuksia eli hidastaa sote-kulujen väistämätöntä kasvua. Aluevaltuutetuilta tarkoituksenmukaiset investointipäätökset edellyttävät kokonaisuuksien hallintaa eli kuten on tapana sanoa: metsän näkemistä puilta. Kaikki eivät näe.

Toistaiseksi keskustelu aluevaaleista ja niiden sisällöstä on liikkunut ylätasolla. Toki juuri niissä strategisissa kysymyksissä, joita aluevaltuutetut joutuvat ratkomaankin. Vähemmän kysytään, kuka saa hoitoa ja kuka ei, ehtiikö paloauto ajoissa vai ei, poistuvatko lasten ja nuorten mielenterveyspalvelujen saatavuuspulmat vai eivät. Niitäkin kuulua kysyä.

Hyvällä strategisella näkökyvyllä varustetut aluevaltuutettuehdokkaat näkevät, miten heidän tekemänsä päätökset vaikuttavat kansalaisten arkeen. Heillä on rohkeutta laittaa asioita tärkeysjärjestykseen. Huonolla strategisella näkökyvyllä varustetut ehdokkaat katsovat vain jonkun kapean sektorin tai ammattiryhmän hyvää myös silloin, kun pitäisi etsiä koko alueen suurinta mahdollista etua. Heillä on tärkeysjärjestys, joka ei muutu, vaikka maailma ympärillä muuttuisi miten tahansa.

Hyvinvointialueiden vaaleissa on ehdolla sellaisiakin ehdokkaita, jotka eivät ole kärryillä sosiaali- ja terveydenhuollon tai pelastustoimen asioista juuri lainkaan. Osa heistä luulee olevansa kärryillä, mutta on sellaisiakin, jotka tiedostavat osaamattomuutensa, mutta ovat ehdolla, kun ovat muissakin vaaleissa olleet. Sellaisten poimiminen sivuun ääniä ansaitsevien joukosta on äänestäjän itsensä vastuulla. Vaalikoneet ovat hyviä apureita äänen kohteen valinnassa. Loppusuoran ehdokkaita kannattaa tentata myös puhelimitse tai sähköpostilla, jos ei osu kohdalle tilaisuutta puhuttaa kasvokkain.

Hyvinvointialueilla on isoja pulmia ratkottavanaan.