Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

KKO asettui sananvapauden puolelle

Korkein oikeus (KKO) kumosi toimittaja-tietokirjailija Johanna Vehkoon sakkotuomion kunnianloukkauksesta tiistaina. Päätös on suuri voitto sananvapaudelle Suomessa ainakin kolmesta syystä.

Ensinnäkin se tunnistaa asiayhteyden merkityksen. Vaikka KKO katsoi, että toisen henkilön kutsuminen rasistiksi, natsiksi ja natsipelleksi halventavat yksittäin arvioituina toista, ne eivät välttämättä tarkoita toisen kunnian loukkaamista. Asiayhteys ratkaisee.

Vehkoo oli nimitellyt maahanmuuttovastaista kansalaisaktivistia Junes Lokkaa, joka oli aikaisemmin esittänyt provosoivia, tiettyjä ihmisryhmiä halventavia ja vihamielisiä kannanottoja julkisuudessa. Siksi Lokan pitää KKO:n mielestä itsekin sietää kovempaa kritiikkiä omaa toimintaansa kohtaan.

Toinen merkittävä seikka oli alempia oikeusasteita laajempi näkökulma. Vehkoo oli rajatulle joukolle suunnatussa Facebook-kirjoituksessaan epäillyt Lokan pyrkivän häiritsemään hänen kirjansa esittelytilaisuutta. Sillä perusteella KKO katsoi, että Vehkoo kohdisti arvostelunsa Lokan menettelyyn politiikassa tai siihen rinnastettavassa toiminnassa. Toisin sanoen Lokka on KKO:n päätöksessä yhteiskunnallinen toimija, ei yksityishenkilö.

KKO:n päätös on voitto sananvapaudelle myös siksi, että se linjaa ennakkopäätöksenä tulevien kunnianloukkausjuttujen oikeuskäsittelyjä. Se pakottaa paitsi alemmat oikeusasteet myös syyttäjän ja poliisin tarkastelemaan tähänastista perusteellisemmin kokonaisuutta.