Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Sotkun saa selvästäkin asiasta

Kaavin kunnanjohtajan Ari Sopasen erokorvauksesta syntynyt kaplakka osoittaa, miten pienessä pohjoissavolaisessa kunnassa kyetään kompuroimaan selväkin asia sotkuun.

Kunnanjohtaja irtisanoutui. Sitä edelsi neuvottelu kunnanhallituksen kanssa. Tilanteeseen sovellettiin johtajasopimusta, jossa on määritelty erokorvaus. Jotta asia olisi hoidettu oikein, kokouspöytäkirjassa ja asiasta laaditussa muistiossa olisi pitänyt todeta irtisanoutumisen johtuvan poliittisen johdon luottamuksen menetyksestä. Kun asiaankuuluvaa toteamusta ei ollut, erokorvauksen määrääminen onkin laiton.

Sinänsä on hassua, että kunnanhallitus ei kirjannut näkyviin erimielisyystilannetta kunnanjohtajan kanssa, vaikka asia on ollut selvä luultavasti kaikille, jotka ovat seuranneet muun muassa päätöksentekoa yläkouluasioista. Kunnanjohtajahan esitti oman yläkoulun perustamista kuntaan viimeistä kokoustaan pitäneelle viime valtuustokauden kunnanhallitukselle. Asia jäi pöydälle, eikä edennyt myöhemminkään. Nyt kunnanhallitus oli ollut Sopasen kanssa eri mieltä etenkin sosiaaliasioista.

Vaikka moni kiista on henkilöitynyt kunnanjohtajaan, on hyvä muistaa, ettei Sopanen ole ollut Kaavilla kuin vuodesta 2011 lähtien, mutta kunnassa on nahisteltu kouluasioiden lisäksi paljon muustakin viimeisten parin vuosikymmenen aikana: kaavoituksesta elinkeinopolitiikkaan ja yhteistyöhön naapurikuntien kanssa. Toimintatavan muutokselle on kovasti tilausta.