Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vesa Kärkkäisen kolumni Aroniapensaan marjat eivät kelpaa linnuille

Tämän ajan tärkeitä oppeja on, että yliherkkyyksien ja muiden ruumiin vaivojen ivalliseen vähättelyyn ei pidä koskaan sortua. Ne ovat totta, vaikka ne eivät johtuisikaan syistä, joista oireiden kantajat luulevat niiden johtuvan.

Ylen MOT-ohjelma esitteli maanantaina 74-vuotiaan naisen, joka epäili lähinaapuriin rakennetun 5g-tukiaseman aiheuttavan hänelle sydämen lisälyöntejä ja päänsärkyä. Tukea hänen epäilyilleen antoi mittausraportti, jonka oli laatinut Sähköherkkyyssäätiön insinööri. Säätiö neuvoo yli 12 miljoonan euron varallisuutensa turvin ihmisiä, jotka ovat huolestuneita sähkömagneettisesta säteilystä.

Nainen hankki lankapuhelimen ja lainasi säätiöltä säteilyä heijastavaa kangasta, jonka hän ripusti tukiaseman puoleiselle seinälle. Olo helpottui.

Kotipuolessa on kahta ilmaa, pitäisikö Suomenselälle rakentaa uusia tuulivoimaloita. Muutaman vuoden kuluessa kaukomaisema on muuttunut useimmilla kotipitäjän asukkailla, kun eri puolille on rakennettu kymmeniä voimaloita.

Yllättävän moni uskoo, että sydämentahdistajien häiriöt johtuvat tuulivoimaloista, infraäänet lyövät korvia lukkoon ja verenpainekin nousee niiden vuoksi. Oireita ja pelkoja on paljon.

Suomessa lienee nyt kymmenisentuhatta tukiasemaa ja lisää tulee, kun yhteyksiä parannetaan jatkuvasti. Tuulivoimaloita oli viime vuoden lopussa 962 tuulivoimalaa ja lisää tulee, koska energiapolitiikka ohjaa siihen. Tutkimuksissa ei ole osoitettu sen paremmin tukiasemia kuin tuulivoimaloita syyllisiksi siihen laajaan oireiden kirjoon, jonka väitetään johtuvan niistä.

Tukiasemia ei pihaan näy.

Moni yliherkkä katsoo, että ei ole tutkittu tarpeeksi. Se on äärimmäisen epätodennäköistä. Kunnes toisin todistetaan, on syytä uskoa psykiatrian professorin Jyrki Korkeilan näkemykseen, jonka mukaan keskushermosto saattaa ajan myötä herkistyä asioille, joita ihminen pitää vaarallisena. Keskushermosto siis tulkitsee ihmisen käyttäytymistä ja saa elimistön reagoimaan sitä herkemmin mitä enemmän hän vaarallisina pitämiään asioita varoo.

Sähköyliherkkä nainen huomautti MOT:n ohjelmassa, että tukiaseman lähellä olevan aroniapensaan marjat eivät ole kelvanneet linnuille.

Omaan aroniapensaaseeni jääneet marjat ovat myös saaneet olla rauhassa linnuilta. Syitä voin vain arvailla. Tukiasemia ei pihaan näy, eikä myöskään tuulivoimaloita.

Ennen sanottiin ja uskottiin, että luulo ei ole tiedon väärti. Miksi enää ei sanota niin tai ainakaan uskota yhtä paljon niin?

Tieto saattaisi oikein annosteltuna ja tarjoiltuna olla tepsivä lääke moneen nykyajan vaivaan.

Kirjoittaja on Savon Sanomien artikkelitoimittaja.