Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus 20.1.2022 Lahjontavyyhti paljastaa korruption kavaluuden

Viranomaisten epäily kymmenien viranhaltijoiden ja kiinteistöalan yritysten työnjohtajien lahjuksista on karmea uutinen laajalle joukolle suomalaisia (Savon Sanomat 19.1.). Verotarkastuksesta alkunsa saaneen Global Group Finlandin ja Pro Teollisuustarvike Oy:n tapauksessa yritykset toimittivat asiakasyritystensä ja -yhteisöjensä työnjohtajille ja keskiportaan päälliköille kotiin taulutelevisioita, pelikonsoleita, älypuhelimia ja muuta kodin elektroniikkaa tai satojen eurojen arvoisia lahjakortteja.

Kyse on yhdenlaisesta korruptiosta, joka määritelmällisesti tarkoittaa vaikutusvallan väärinkäyttöä edun tavoittelemiseksi. Yritykset onnistuivat ylihinnoitelluissa liiketoimissaan, kun ne olivat voidelleet asiakkaidensa avainhenkilöitä.

Lahjukset olivat vähäpätöisiä siihen nähden, miten isoja riskejä niiden saajat ottivat. Korruption kavaluus onkin ollut juuri siinä. Mieluisat lahjat ovat mahdollisesti tuntuneet niin pieniltä varsinaisten hankintojen rinnalla, ettei niiden vastaanottamiseen ole ollut tarpeeksi kynnystä. Kuopion kaupungin omistaman Mestar-yhtiön kahden työnjohtajan kertomus lahjakorttien käyttämisestä kokousruokailuihin ilmentää tosin myös ymmärtämättömyyttä ja sinisilmäisyyttä lahjusten antajan motiiveja kohtaan.

Asiakasjoukon koostumus paljastaa, missä lahjonnan vastaanottamiseen on eniten alttiutta. Riskikohteita ovat sellaiset yhteisöt, missä valvonta ja sisäinen tarkastus on vähäistä tai puutteellista tai sitä ei käytännössä ole ollenkaan. Kohdehenkilöiksi näyttää valikoituvan keski- ja pienipalkkaista väkeä.

Veronmaksajien rahoja käsittelevissä kunnissa ja seurakunnissa sisäisen ja ulkoisen tarkastuksen voisi olettaa olevan kunnossa, mutta lahjontatapaukset Keski-Suomessa osoittavat, ettei niin taida ollakaan. Osaltaan valvonnan lepsuudesta kunnissa todistaa myös Siilinjärven kunnassa äskettäin paljastunut viranhaltijan väärinkäytös, joka oli jatkunut useita vuosia.

Erityisen helppoja höynäytettäviä näyttävät olevan taloyhtiöt. Valvontavastuu on käytännössä taloyhtiöiden hallituksilla, joissa työ on mitä epäkiitollisinta. Niinpä taloyhtiöitä hallinnoimaan eivät välttämättä valikoidu osaavimmat, semminkin kun luottamustyöstä ei tyypillisesti makseta rahapalkkaa. Kenties samasta syystä taloyhtiöt ovat kärsineet myös isännöintialan kartellista, joka paljastui noin vuosi sitten.

Joissakin suurissa yrityksissä on otettu nollatoleranssi niin lahjojen vastaanottamisen kuin antamisenkin suhteen. Mitään ei anneta eikä oteta. Käytäntöä kelpaa suositella laajaan käyttöön, se kun ei jätä sijaa tulkinnanvaraisuuksille. Asiakkaat ja yhteistyökumppanit oppivat nopeasti periaatteen, kun sitä noudatetaan myös käytännössä.

Erityisen helppoja höynäytettäviä näyttävät olevan taloyhtiöt.