Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Marita Tiihosen kolumni Näillä vaaleilla ei valmista tule – sen sijaan korjaussarja tulee jo ennen kuin norsu on jaloillaan

Kovasti on ensimmäisten aluevaalien alla kannettu huolta siitä, että nyt ratkaistaan, millaiset sosiaali- ja terveyspalvelut jatkossa ovat.

Realistisempaa olisi todeta, että näillä vaaleilla valittavat päättäjät luovat perustan, jolle Pohjois-Savon sote-palvelut vuosien myötä kehittyvät. Mitään ei todellakaan ratkaista lopullisesti.

Käynnissä on niin mittava hallinnon uudistus, suoranainen norsu, että sitä saa nikkaroida vielä useiden vaalien voimalla. Älä siis huoli äänestäjähyvä, sillä seuraavat aluevaalit järjestetään jo vuonna 2025 kuntavaalien yhteydessä.

Sote-uudistusta on valmisteltu kuin Iisakin kirkkoa, mutta hyvinvointialueen koneisto luodaan tyhjästä. Se on melkoinen juridinen himmeli. Maaliskuusta alkaen aluevaltuusto päättää eli lyö leimat papereihin, mutta käytännössä rakennusvaiheessa suurta valtaa käyttää virkakunta. He ovat nykyisen sote-järjestelmän johtavia virkamiehiä KYSin ja Kuopion kaupungin palkkalistoilta. He valmistelevat hallinto- ja palvelumallit. Ei poliitikoilla ole siihen asiantuntemusta. Poliittinen koneisto vain hieman säätää heille esiteltävää valmista palikkaa.

On kritisoitu, että aluevaaleissa on ehdolla paljon politiikan konkareita. Epäillään, että valta keskittyy liikaa, eikä heillä ole aikaa paneutua.

Väittäisin, että on kansalaisten etu, että näitä kokeneita on vara valita tässä tilanteessa. Hyvinvointialueen luominen on sellainen harjoitus, että siihen ei istuta perstuntumalta. Laajuus ja vaikeusaste on ihan toista luokkaa kuin peruskunnan hallinnossa.

On kippari toimeton.

Tässä harjoituksessa ei ole vara vasta opetella asioita, vaan pitää tuntea sote-lainsäädäntö, hahmottaa uudistuksen tavoitteet ja kokonaisuus, tuntea alueen sote-tilanne ja ymmärtää erittäin paljon taloudesta.

Luonnollisesti lainsäädäntötyössä mukana olleilla kansanedustajilla on paras tuntuma siitä, mihin suuntaan valtiovalta laivaa haluaa ohjata.

Pohjois-Savon ensimmäisellä aluevaltuustolla on melkoinen vuori kiivettävänä hyvinvointialueen ensimmäisen budjetin kanssa. Alueen talous on velkaantumisen takia niin kuralla jo lähtöruudussa, että valtion arviointimenettely häämöttää porstussa. Jos siihen joutuu, on kippari toimeton, kun valtio ohjaa itsehallintoaluetta toisen kylkeen.

Sekin nähdään, että korjaussarja tulee jo ennen kuin homma on jaloillaan. Valtakunnan politiikassa ratkotaan seuraavaksi, mitä muuta hallintoa ympätään hyvinvointialueille. Ei mene pahasti pieleen, jos arvaa sen nousevan ensi vuoden eduskuntavaalien teemaksi. Mikä onkaan jatkossa maakuntaliiton rooli, tai paikallisen valtion hallinnon kuten ely-keskuksen asema?

Muutosta pukkaa myös kuntarintamalla, kun sote-budjetit viedään käsistä. Luuliko joku, että sinne ne jäävät nykyisellä hallinnolla pyörittämään päiväkoteja, kouluja ja elinkeinojen pitovoimaa? Seuraavissa kuntavaaleissa rätnätään, montako kuntaa niputetaan yhteen.