Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Päätoimittajalta Rahasta ei ole pikaratkaisuksi hoitajapulaan

Valtakunnansovittelijan toimistossa ei ole ollut hiljaiseloa viime viikkoina, eikä sitä ole luvassa lähiaikoinakaan. Sen verran haasteellisista lähtökohdista kunta-alan neuvotteluja käydään. Taustalla ovat palkankorotusten ohella soteuudistus, joka tarkoittaa hyvinvointialueen toimivallassa olevien työntekijöiden palkkojen harmonisointia.

Koko maassa harmonisointi koskettaa 175 000 työntekijää. Hintalappu vaihtelee sen mukaan, keneltä kysyy. Halpaa lystiä se ei joka tapauksessa ole. Vähintään sadoissa miljoonissa liikutaan. Huomenna valittavien aluevaltuustojen on laadittava uskottava suunnitelma alueensa palkkausjärjestelmän kehittämiseksi.

Hoitoalan palkankorotuksilla on yleisen mielipiteen tuki. Suomalaiset ovat havahtuneet asialle viimeistään korona-aikana, vaikka väestön ikääntyminen on aiheuttanut omat haasteensa jo pitkään.

Nyt vain täytyy erottaa toisistaan työmarkkinapöydissä väännettävät palkankorotukset ja soteuudistuksen myötä tuleva palkkaharmonisointi. Muut julkisen alan työntekijäjärjestöt eivät tyydy solidaarisuuttaan hoitajia pienempiin palkankorotuksiin.

Villakoiran ydin on kuntakohtaisissa eroissa. Ne pitää hyvinvointialueella tasata. Miten temppu tehdään? Yksinkertaistettuna vaihtoehtoja on kaksi. Palkat yhdenmukaistetaan ylimpien palkkojen tasolle tai mittatikuksi asetetaan mediaanipalkat. Yhdenmukaistaminen ylimpiin palkkoihin on todennäköistä, koska sitä on sovellettu kuntaliitoksissa.

Mitä tarkoittaa esimerkiksi pääministeri Sanna Marinin (sd.) puolueensa aluevaaliohjelman julkistamisen yhteydessä käyttämä luonnehdinta, että harmonisointi on tehtävä vähitellen ylimpien palkkojen tasolle? Millainen siirtymäaika on vähitellen? Vuosi, kolme, viisi vuotta vai jotain muuta?

Alimpien palkkojen nostaminen kertalinttuulla korkeimpien tasolle ei ole realismia. Ei, vaikka muuta olisi tullut luvatuksi. Tai sitten pitää selväsanaisesti kertoa, kuinka rahoitus hoidetaan. Vaihtoehdot olisivat verotuksen kiristäminen, valtion velanoton lisääminen tai leikkaaminen muista menoeristä.

Yhtälö ei ole yksinkertainen. Hoitajapula ei minnekään häviä ja päälle tulee toinenkin harmonisointi. Tietojärjestelmien yhteensovittaminen se vasta Molokin kita on.

Hoitajapulaan tarvitaan rahaa, mutta eurot käyvät vain laastarista. Hoitoalan henkilöstötilanteeseen tuo oman haasteensa näköpiirissä oleva eläköityminen. Ikääntyvät ne hoitajatkin. Homma ei onnistu ilman koulutuksen ja työperäisen maahanmuuton pysyvää lisäämistä ja työhyvinvoinnin kohentamista.