Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus 23.1.2022 Tänäänkin on hyvä sää äänestää

Tänään kirjataan uusi luku suomalaiseen demokratiaan, kansanvaltaan.

Vuosi 2022 liittyy arvovaltaiseen seuraan, jossa on ennestään vuosiluvat historiankirjoistamme: 1907, 1918, 1925 ja 1996. Suomalaiset ovat voineet yleisellä ja yhtäläisellä äänioikeudella valita kansanedustajat, kunnanvaltuutetut, presidentin ja europarlamentaarikot.

Nyt ovat vuorossa aluevaltuutetut, jotka saavat oikeutuksen ja velvollisuuden hoitaa hyvinvointialueen asioita, jotta sen asukkaat saavat tarvitsemansa palvelut oikeassa suhteessa ja riittävällä ripeydellä.

Työtä varmasti riittää. Tiedossa on, että rahoitus tulee aina olemaan rajallinen tarpeeseen nähden, tulee se sitten valtionkassasta tai maakuntaveroa kantamalla. Ensi vuoden alussa aloittavien hyvinvointialueiden vastuulle siirtyvät kunnilta ja kuntayhtymiltä sosiaali-, terveys- ja pelastuspalvelut.

Palveluista tärkeimmät, voisi sanoa. Kyse on hoidosta ja hoivasta, avusta ja välittämisestä, elämästä ja kuolemasta.

Vaalit ovat demokratian juhlapäivä, jolloin kansalaiset pääsevät vaikuttamaan siihen, ketkä päätöksiä heidän puolestaan ja heitä varten tekevät. Tässä perusajattelussa ei olemassa vaalia, jossa ei kannattaisi äänestää.

Demokratia on sitä voimakkaampi, mitä useampi siihen osallistuu.

Se, että voimme ottaa kantaa ja yrittää vaikuttaa, on tärkeä arvo, jota on syytä vaalia. Demokratia on sitä voimakkaampi, mitä useampi siihen osallistuu. Länsimaisen demokratian perusarvoja haastetaan monelta suunnalta, sisältä ja ulkoa. Äänen antamalla ottaa kantaa myös järjestelmän puolesta. Vaihtoehdot kansanvallalle ovat synkkiä eikä esimerkkejä tarvitse kaukaa hakea.

Historiallisuudesta huolimatta aluevaalit eivät ole samalla tavalla puheenaihe kuin esimerkiksi eduskunta- tai presidentinvaalit. Uusi hallinnontaso näyttäytyy monille eräänlaisena kuntavaalien jatkeena. ”Isot kunnat” ottavat hoitaakseen ison siivun kuntien tehtäviä. Siihen on jo erikoissairaanhoidon keskitetyissä hoidoissa osin totuttu. Palveluiden tarjoaminen laajasti etenkin harvemmin asutuilla seuduilla tulee olemaan asia, johon valtuutetut eivät voi olla ottamatta kantaa tulevaisuudessa.

On kuitenkin hyvä muistaa, että perustuslain mukaan julkisen vallan on turvattava jokaiselle riittävät sosiaali- ja terveyspalvelut ja edistettävä väestön terveyttä. Tämä tulee jatkossakin ottaa huomioon lakeja säädettäessä ja hyvinvointialueiden palveluita järjestettäessä.

Aluevaalien äänestysaktiivisuudesta on kannettu laajasti huolta. Ennakkoäänestys poisti suurimmat pelot. Pohjois-Savossa vaalipäivään lähdetään lähes 55 000 annetulla äänellä äänestysprosentin ollessa 26,8. Monesti puhutaan vaalipäivän säästä, mutta kansanvallassa ei ole liian hyvää tai huonoa säätä olla äänestämättä.