Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Jussi Murtasaaren kolumni Kokeilin kaunokirjoitusta vuosien tauon jälkeen – Olo oli kuin sydänmaan mollolla

Kuukausi sitten sain päähänpiston. Kokeilin vuosien tauon jälkeen kaunokirjoitusta. Taitoa, jota ei kouluissakaan enää opeteta.

Meikäpoika on sitä ikäluokkaa, joka on oppinut Toivo Salervon mallikirjoituksen riisutun version. Vaan eivätpä meinanneet loivemmatkaan kaaret osua kohdilleen.

Olo oli kuin poloisella miehenkämpyrällä ja sydänmaan mollolla, kun kirjoitin keittiön pöydän ääressä horjuvia lauseenparsia ruutuvihkoon.

Perheenjäsenet kävivät vuoroin ihmettelemässä ähvellystäni. Neuvojakin sain. Niiden laadusta päättelin, etten ole meidän huuushollissa ainoa, jolla kaunokirjoitus on ruosteessa.

Sisuunnuin. Aloin kynäillä punttitreenien harjoituspäiväkirjaa iPadin sijasta ruutuvihkoon, ja tietenkin kaunolla. Käsialani ei ole ikinä ollut rastaan liverrystä helluntaiyönä, mutta hetken harjoittelun jälkeen treenin jälkeiset tuntemukset löysivät tiensä paperille toisiinsa sidostetuin kirjaimin.

Kynä tippui kädestä kahden viikon jälkeen. Taulutietokoneella kirjoittaminen on paljon vaivattomampaa ja nopeampaa.

Olo oli kuin poloisella miehenkämpyrällä ja sydänmaan mollolla.

Toki ehdin projektini aikana mietiskellä henkilökohtaisen kirjoituspolkuni muutosta. Töissä kirjasin pitkään muistiinpanot ja tehtävälistat tekstaamalla ruutuvihkoon. Vasta vuosi sitten aloin hoidella niitä tietokoneella.

Kirjoittamisessani tapahtunut muutos kytkeytyy laajempaan yhteiskunnalliseen murrokseen. Digitaalisuus muuttaa kirjoittamisen sosiaalisia ja kulttuurisia käytäntöjä. Se ei ole enää pelkkää tekstin tuottamista, vaan siihen liittyy myös ääni ja kuva. Tämä vaatii ihmisiltä myös uudenlaista lukutaitoa. Kymmensormijärjestelmäkään ei välttämättä ole tulevaisuustaito, mutta puhe tai jokin muu ilmaisumuoto voi olla.

Kuriositeettina mainittakoon, että Yhdysvalloissa 23. tammikuuta on kansallinen käsinkirjoittamisen päivä. Se on samalla poliitikko John Hancockin syntymäpäivä. Hän allekirjoitti ensimmäisenä Yhdysvaltain itsenäisyysjulistuksen.

Päivä ei sinällään liity meihin suomalaisiin, mutta teenpä sen hengessä pienen ehdotuksen:

Suomessakin on tänään historiallinen päivä, aluevaalit. Nappaa siis kynä käteen ja kirjaa paperille kauniilla kaunollasi muutama syy, miksi aluevaaleilla on juuri sinulle merkitystä. Kun olet valaistunut, kipinkapin äänestyskoppiin vetäisemään punainen viiva, eikun ehdokkaasi numero lappuseen. Ja illalla voit tyytyväisenä kansalaisena seurata Savon Sanomien verkkosivuilta, miten vaaleissa käy.