Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus 24.1.2022 Hyvinvointialueilla saatiin yllätysten vaalit

Historian ensimmäiset hyvinvointialueiden vaalit sisälsivät suuria yllätyksiä, joista ilman muuta suurin oli perussuomalaisten kannatuksen romahdus valtakunnallisesti. Uurnille vaivautuneet äänestäjät eivät innostuneet puolueen päällimmäisiksi vaaliteemoiksi nousseista bensiinin hinnasta, kehitysapumäärärahoista ja maahanmuutosta, vaikka kuntavaalien tuloksen perusteella puolueella olisi ollut mahdollisuus selkeästi parempaan tulokseen.

Toinen suuri yllätys oli keskustan nousu valtakunnallisessa kannatuksessa kärkikolmikkoon. Komeita valtakunnallisia numeroita selittää puolueen kannalta tietysti se, että Helsingissä ei käyty vaaleja.

Yllättävää ei sen sijaan ole se, että Pohjois-Savon ja Etelä-Savon aluevaltuustoihin näyttää nousevan nimenomaan sosiaali- ja terveysalan ammattilaisia: lääkäreitä ja erikoislääkäreita, sairaanhoitajia, sosiaalityöntekijöitä, farmaseutteja ja terveystieteilijöitä. Sama ilmiö näkyi kaikilla muillakin hyvinvointialueilla.

Valtakunnallisen äänestysaktiivisuuden jääminen alle 50 prosentin on surullinen asia kansanvallan näkökulmasta. Pohjois-Savossa luku oli vielä matalampi. Etelä-Savossa puolestaan vähän korkeampi. Osaltaan puolueet voivat katsoa peiliin. Kampanjointi oli varsin vaisua ja puheenaiheet eivät ehkä pureutuneet kylliksi arjen asioihin. Tosin kampanjointiaika jäi hyvin lyhyeksi. Matalaa äänestysaktiivisuutta voi selittää myös koronaepidemian pahentuminen omikronmuunnoksen vuoksi.

Etukäteen aluevaaleja pidettiin varsin yleisesti jonkinlaisina ensi vuonna järjestettävien eduskuntavaalien esinäytöksenä. Sellaisina niitä varmasti jatkossa markkinoivatkin vaaleissa parhaimmin menestyneet kolme suurta puoluetta. Vakavimman pohdinnan paikka on ilman muuta perussuomalaisilla. Saattaa olla, että bensiinin hinta, kehitysapumäärärahat ja maahanmuutto eivät innosta uurnille myöskään eduskuntavaaleissa.

Hyvinvointialueiden toiminta lähtee liikkeelle vauhdilla ja uusien aluevaltuutettujen tekemisistä syntyy jo jonkinlainen kuva eduskuntavaaleihin mennessä. Jo nyt tiedetään, että hyvinvointialueilla jaetaan niukkuutta. Rahat eivät riitä kaikkeen ja pettymyksen aiheita on luvassa runsaasti.

Koska hyvinvointialueiden rahoitus tulee kokonaan valtiolta, seuraavista eduskuntavaaleista saattaa tullakin valtakunnalliset sote-vaalit. Sunnuntai-illan puheiden perusteella kokoomuksessa näytetään jo laskevan sen varaan, kun puheenjohtaja Petteri Orpo (kok.) ryhtyi puhumaan maakuntaveron estämisestä, jos kokoomus nousee pääministeripuolueeksi.

Eduskuntavaaleista saattaa tullakin valtakunnalliset sote-vaalit.