Päätoimittajalta Aluevaaleista askelmerkkejä eduskuntaan

Ensimmäiset aluevaalit on pidetty ja tulos on tiedossa. Vaalituloksessa ikävintä oli alhainen äänestysaktiivisyys. Joissakin Kuopion lähiöissä vain joka kolmas äänioikeutettu kävi uurnilla. Suomalaisten olisi syytä kunnioittaa paremmin demokratiaansa. Mussutus siitä, ettei jaksa kiinnostaa, kuulostaa ontolta. Sopii kysyä vaikka valkovenäläisiltä.

Pohjoissavolaisittain vaalituloksessa on vähintään mielenkiintoisia nyansseja. Aluevaalit antavat lähtökohtia ensi vuoden eduskuntavaaleihin, vaikka ne käydään maakunnan sijaan Savo-Karjalan vaalipiirissä. Se ei ollut tälläkään kertaa yllätys, että kristillisdemokraattien puheenjohtaja Sari Essayah keräsi tolkun potin.

Rapsakan vaalitappion neljä vuotta sitten kokeneelle keskustalle aluevaalit sytyttivät toivoa pahimmasta kannatusalhosta pääsystä. Itsestään selvää se ei ole.

Kun ääniharava Hannakaisa Heikkinen jättää politiikan, kenestä on manttelin perijäksi? Onko se keskustalaisista Pohjois-Savosta eniten kannatusta saanut, isommissa ympyröissä uusi kasvo Markku Siponen? Kiuruvetisillä on perinteitä äänten keskittämisestä. Haluaako Antti Kivelä mittauttaa kolmannen kerran kansansuosionsa. Huomattavaa on, että Savo-Karjalan neljästä keskustaedustajasta Heikkinen on ainoa pohjoissavolainen.

Kokoomuksessa Marko Kilpi ja Markku Eestilä starttaavat puolueessaan paalupaikalta. Tosin esimerkiksi someaktiivi Kilvestä ei ollut aluevaaleissa samanlaiseksi ääniharavaksi kuin kunta- ja edellisissä eduskuntavaaleissa. Alkavatko kansalaiset kyselemään, mihin kaikkeen aika järkevästi riittää? Kilpi on seuraava Kuopion kaupunginvaltuuston puheenjohtaja, eikä kirjailijankaan ura täysin hyllyllä ole. Iisalmen kaupunginvaltuutettu Eestilä vaikuttaa maakuntavaltuuston puheenjohtajana.

Perussuomalaisille aluevaalit aiheuttivat pahan migreenin myös Savo-Karjalassa. Vaalipiirin ehdolla olleet kansanedustajat menivät sentään läpi, mutta paljon kertoo, että Jussi Wihonen ylitti riman puolueensa viimeisenä Pohjois-Karjalassa.

Vasemmistopuolueissa eduskuntavaaleissa käydään kovaa jäsentenvälistä. Sosialidemokraateissa Tuula Väätäinen peittosi vuonna 2019 niukasti ay-taustaisen Timo Suhosen. Suhonen ei ollut aluevaaleissa ehdolla, mutta Kuopion kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Väätäinen jäi Varkauden ex-kaupunginjohtajan Hannu Tsuparin ja Iisalmen kaupunginvaltuuston puheenjohtajan Kati Åhmanin taakse.

Vasemmistoliitossa nouseva kyky Laura Meriluoto heittää haasteen konkariedustaja Matti Semille.

Pohjois-Savon vihreillä eduskuntaan nouseminen on monen mutkan takana. Kannatus keskittyy Kuopioon ja omassakin puolueessa pitäisi ohittaa sisäministeri Krista Mikkonen.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut