Ihmiskauppatuomio on tärkeä

Korkein oikeus (KKO) kovensi keskiviikkonakeskisuomalaisen marjayrittäjän ihmiskauppatuomiota, jonka käräjä- ja hovioikeus olivat tuominneet thaimaalaisten marjanpoimijoiden karmeasta kohtelusta vuonna 2016.

Keski-Suomen käräjäoikeus tuomitsi tammikuussa 2018 miehen 26 ihmiskaupparikoksesta, jätelain rikkomisesta ja törkeästä petoksesta vuoden ja kahdeksan kuukauden ehdolliseen vankeuteen, liiketoimintakieltoon ja maksamaan yli 200 000 euroa menetettyjä ansioita ja muita korvauksia. Vaasan hovioikeus puolestaan katsoi vuonna 2020 antamassaan tuomiossa miehen syyllistyneen yhteen ihmiskauppaan, jossa oli 26 uhria. Ehdollinen tuomio lyheni neljä kuukautta.

Nyt KKO katsoi, että ihmiskaupparikoksia tapahtui 26. Rikoskokonaisuuden vakavuuden ja rangaistuksen pituuden KKO katsoi tarpeelliseksi määrätä vankeustuomion ehdottomana yrittäjän ensikertalaisuudesta huolimatta, joskin kaksi KKO:n jäsentä olisi tyytynyt ehdolliseen tuomioon. Vankeustuomio piteni vuoteen ja kymmeneen kuukauteen.

KKO katsoi, että asianomistajat oli saatettu pakkotyöhön ja ihmisarvoa loukkaaviin olosuhteisiin, joissa he ovat joutuneet olemaan noin kolmen kuukauden ajan vailla tosiasiallista mahdollisuutta lopettaa työntekoa ja palata kotimaahansa. KKO:n tuomio on tärkeä. Se alleviivaa sitä, että myös kielitaidottomia ja varattomia marjanpoimijoita on kohdeltava niin kuin keitä tahansa muitakin työntekijöitä.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut