Nuorten toimituksen Aino-Maija Hokkasen kolumni: | Tunnetko kuuloke-etiketin? Oletko tehnyt napit korvilla jonkun näistä klassikkomokista?

Kolumni

Teknoa, metallia, rockia, iskelmää, klassista, bluesia, jazzia… Myös äänikirjoja, kuunnelmia, podcasteja ja radiota. Ihmiset kuuntelevat nykyään enemmän kuin koskaan. Kuulokkeet löytävät tiensä korville työ- ja koulumatkalla, lenkkeillessä, opiskellessa, lukiessa, ruokaa laittaessa ja niin edelleen. Tämä kolumnikin on kirjoitettu rennon kitaramusiikin säestyksellä.

Kuulokkeilla kuuntelu on luonut aivan omanlaisensa maailman, jossa ihmisiä lähestytään heidän kuuntelutilanteensa mukaan. Mikäli henkilöllä on yksi kuuloke korvassa, häntä uskaltaa huoletta puhutella. Jos molemmissa korvissa on kuuloke, kannattaa olla varovainen, sillä kuuntelijan pahin painajainen on tulla keskeytetyksi. Vastamelukuulokkeet ovat kaikkein voimakkain viesti siitä, että ellei niiden omistaja ole välittömässä vaarassa, voit jättää asiasi kertomatta.

Jotkut oman elämänsä Einsteinit ovat keksineet hyötyä tästä elektronisten nappien tuomasta rauhasta. Kuulokkeethan voi laittaa päähän, vaikkei kuuntelisi niistä mitään. Kanssakulkijat olettavat, että nyt ei kannata häiritä.

Kuulokkeilla kuuntelu aiheuttaa toisinaan kiusallisia, mutta sitäkin huvittavampia tilanteita. Eikö jokainen ole kikatellut itsekseen jonkin podcastin vitseille julkisella paikalla ja saanut osakseen kummastuneita katseita? Itselleni tämä sattui viimeksi kuntosalilla. Eipä siinä, ovathan pystypunnerrukset melko hauskoja.

Lyömätön klassikkomoka on jättää tarkistamatta, että kuulokkeet on varmasti yhdistetty puhelimeen. Emmehän me kaikki halua kuulla rikospodcastia, jota aloit juuri kuunnella. Onpa jollekin käynyt niinkin, että bluetooth-yhteys muodostuikin jonkun toisen kuulokkeisiin, ja omaan kuunteluun tarkoitettu musiikki päätyi jonkun pahaa aavistamattoman luureihin.

Kuuntelu toimii myös hyvänä keinoja saada ajatukset pois ikävästä tai tylsästä tekemisestä. Tiskaaminen, imurointi tai lumituiskussa kävely sujuu jouhevammin, kun samalla voi uppoutua kuuntelemaan jännittävää äänikirjaa tai voimabiisejä. Hiihtokilometrit taittuvat huomaamatta radio-ohjelman siivittämänä, jännitys voi helpottua tutulla soittolistalla. Lista kuuntelun hyödyistä on loputon. Itse olen oppinut tykkäämään pitkistä auto- ja junamatkoista, koska silloin on aikaa kuunnella podcasteja.

Kun kuuntelemme paljon ja usein, on myös tärkeää muistaa hiljaisuus. Kun olemme tottuneet tekemään jokaisen pienen askareen uusimman hittibiisin tahtiin, unohdammeko miltä tuntuu keskittyä juuri siihen mitä on tekemässä?

Jääkö mieleemme lainkaan miltä linnunlaulu kuulostaa, jos emme ikinä pysähdy kuuntelemaan sitä oikean linnun laulamana? Entä puitten havina, puheensorina ja tuulen ujellus? Maailma ympärillämme on täynnä ääniä. Toisinaan voi olla ihan tervettä jättää kuulokkeet kotiin ja kuunnella hiljaisuutta. Antaa korvien levätä.

Kirjoittaja kuuluu Savon Sanomien nuorten toimitukseen. Mediakasvatuksen teemaviikkoa vietetään 31.1.–4.2.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut