Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus 30.1.2022 Yli-Viikari saattaa jäytää yhä VTV:n uskottavuutta

Valtiontalouden tarkastusviraston (VTV) entisen pääjohtajan Tytti Yli-Viikarin sakkotuomio virka-aseman väärinkäyttämisestä, virkavelvollisuuden rikkomisesta ja kavalluksesta on laimea verrattuna siihen julkiseen kohuun, joka hänen tekemisistään on noussut.

Laimea tuomio on myös siihen nähden, että syyttäjä vaati ehdollista vankeutta paitsi Yli-Viikarille myös hallintojohtajana toimineelle Mikko Koiraselle, joka myös selvisi sakoilla virka-aseman väärinkäyttämisestä. Tosin tuomio sentään tuli. Yli-Viikarin ja Koirasen menettely virkasuhteen päättämisessä oli vähällä tulla ohitetuksi liki olankohautuksella, sillä eduskunnan oikeusasiamies Petri Jääskeläinen ei määrännyt esitutkintaa VTV:n johdon toimista vuonna 2020, kun hän puntaroi kantelusta kaksikon tekemisiä ja antoi heille hallinnollisen huomautuksen.

Helsingin käräjäoikeus ei tietenkään voinut tuomita syytettyjä sillä perusteella, että oikeustapauksessa on kyse enemmästä kuin vain Yli-Viikarin virkamatkojen lentopisteiden käyttämisestä omiin ja perheensä yksityismatkoihin sekä Koirasen kanssa tekemästä sopimuksesta, jonka perusteella viraston ylitarkastajalle maksettiin palkkaa kaksi vuotta ilman työvelvoitetta. Tuomio ei ole vielä lainvoimainen.

Tuomion tekee VTV:n näkökulmasta ainakin lievästi ikäväksi se, että Yli-Viikari voi nyt tuomion puolesta palata ylijohtajan virkaansa. Jos Yli-Viikari olisi tuomittu vankeusrangaistukseen, olisivat viraltapanon edellytyksetkin täyttyneet.

Yli-Viikarin paluu virastoon olisi omiaan nakertamaan edelleen viraston uskottavuutta ja luotettavuutta kansalaisten silmissä. Muistissa on, miten pääjohtajan toimintatavat herättivät närkästystä viraston sisällä jo paljon ennen rikosprosessia. Yksi närkästyksen syy oli se, että Yli-Viikari antoi ensimmäisenä pääjohtajavuonnaan johdon tulospalkkiot kolmelle johtajalle, jotka olivat suositelleet häntä pääjohtajan tehtävään. Itsenäisen viraston pääjohtajana Yli-Viikari saattoi jättää huomiotta pääministeri Juha Sipilän (kesk.) hallituksen päätöksen, jonka mukaan virkamiesjohdolle ei makseta tulospalkkioita.

Nyt on nähty, että Yli-Viikarin valitsijat tekivät aikanaan virheen, kun valitsivat tarkastusviraston pääjohtajaksi henkilön, jonka pääasiallinen koulutus on maisteritutkinto estetiikasta ja taideaineista.

Vuoden alussa VTV:n pääjohtajana aloittanut entinen valtiovarainministeriön budjettipäällikkö kauppatieteiden tohtori Sami Yläoutinen ohjaa virastoa perustehtävien tehokkaaseen hoitamiseen eli tarkastamaan valtion talouden hoitoa ja valtion talousarvion noudattamista. Hänen lähtökohtansa ovat työhistorian ja koulutuksen perusteella paljon paremmat kuin Yli-Viikarilla.

Yli-Viikari voi nyt tuomion puolesta palata ylijohtajan virkaansa.