Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Heikki Toivasen kolumni Koronakurimuksesta kohti uutta Uutisten viikkoa

Harvassa on toiminnot, johon koronapandemia ei olisi vaikuttanut. Valitettavasti se on jättänyt jälkensä myös Savon Sanomien kouluyhteistyöhön. Vierailuja on peruttu puolin ja toisin. Toimitukseen sovittuja työelämään tutustumisjaksoja on jäänyt toteutumatta.

Media opetuksessa -toimintamme kummiluokkineen on ollut niin sanotusti telakalla.

Nuorten toimituksemme on sentään pystynyt jatkamaan toimintaansa etätapaamisiin nojaten. Noin 30 nuoren porukka näkee toisiaan säännöllisesti ja tuottaa sisältöä kerran kuukaudessa ilmestyvälle Nuoret-sivulle. Tästä 13–19-vuotiaiden ryhmästä on tullut arvokas osa mediakasvatustyötämme.

Vuorovaikutuksen kautta toimitus saa myös tärkeitä vinkkejä nuorten elämästä ja kiinnostuksen kohteista. Viime kesänä kerätyt palautteet jäivät varmasti ohjaajan ja koko toimituksen mieleen. Tässä pari nostoa: "Koen, että opin paljon kaikkea, mutta tärkeimpänä on tullut tietynlainen rohkeus. Rohkeus lähteä tekemään juttuja ja rohkeus kohdata ihmisiä."

"Olen oppinut sen, että toimittajat ovat vain ihmisiä. Olen oppinut myös sen, että haastattelutilanteet ovat ennen kaikkea sitä, että ihminen kohtaa toisen ihmisen."

Ansiokkaan ohjaustoiminnan käynnistäjä ja pitkäaikainen vetäjä Kristiina Poutiainen on itse parhaillaan opintovapaalla. Vuodenvaihteessa Nuorten toimituksen ohjaksiin hyppäsi yksi nuorimmista toimittajistamme, Sanni Hakkarainen.

Viikon teemana on tällä kertaa paikalliseen perehtyminen.

Toiminnan pitkäjänteisyydestä ja tuloksellisuudesta kertoo myös se, että viime viikolla teimme kesätoimittajasopimuksen Oskari Erosen kanssa, joka oli Nuorten toimituksemme jäsen 2016–2019. Hän oli mukana jopa lasten toimittajakoulussa 11-vuotiaana.

En voi olla kurkistamatta arkistoon. Eronen totesi tuolloin, että erityisesti nimien pitää olla oikein. ”Romaaneja lukiessa on ärsyttävää, jos siellä on virheitä. Niihin aina tarttuu.” Näinhän se on.

Varusmiespalvelustaan parhaillaan viimeistelevä ja Ruotuväki-lehteä toimittava Eronen aloittaa toukokuussa.

Sitä ennen koronan toivotaan helpottavan. Uutena alkuna toimikoon myös maanantaina käynnistyvä Uutisten viikko. Koulut ovat voineet tilata lehtiä käyttöönsä ja näköislehtemme on vapaasti kaikkien luettavissa maanantaista perjantaihin.

Opettajat ovat löytäneet perinteisesti lukuisia oivaltavia tapoja käyttää mediasisältöjä osana opetusta ja niin varmasti nytkin. Lisää vinkkejä voi hakea Uutismedian liiton verkkosivuilta.

Viikon teemana on tällä kertaa paikalliseen perehtyminen. Siihen Savon Sanomat tai alueemme lukuisat paikallislehdet tarjoavat erinomaisen mahdollisuuden.