Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus Lippu salkoon arkkitehtuurille ja Aallolle

Sisäministeriö suosittaa nostamaan tänään torstaina 3.2. Suomen liput salkoon. Kunnia kuuluu suomalaiselle muotoilulle ja arkkitehtuurille. Valtiolle ja sen virastoille liputus on määräys, mutta muut voivat käyttää omaa harkintaansa. Ministeriö haluaa kokeilla liputuspäivän suosiota ja seuraa siitä tulevaa palautetta. Viralliset ja vakiintuneet jokavuotiset liputuspäivät ovat harvalukuinen joukko, ja sinne pääsee ikään kuin odotushuoneen ja pääsykokeiden kautta.

Helmikuun 3. päivä on Alvar Aallon syntymäpäivä ja sitä on vietetty vuodesta 2012 arkkitehtuurin päivänä. Aalto (1898-1976) on kansainvälisesti tunnetuin suomalainen arkkitehti, jonka ajattelu ja kädenjälki näkyy lukuisissa kohteissa eri puolilla maailmaa. On kokonaisia asuinalueita, yksittäisiä rakennuksia tai vaikkapa huonekaluja, joiden arvo tiedetään Vilin valinnan huutokaupassa savolaiskylissäkin.

Vakiintuneissa päivissä on jo musiikin eli Sibeliuksen päivä ja runon ja suven eli Eino Leinon päivä. Kyllä arkkitehtuuri, muotoilu ja Alvar Aalto hyvän haasteen ainakin heittää. Arkkitehtuuri puhuttaa. Se näkyy muun muassa ajankohtaisessa keskustelussa muuttuvissa ja kehittyvissä kaupunkikeskustoissa niin Helsingissä kuin Kuopiossakin. Aallon ja monien muiden huippuosaajien työ on muokannut Suomi-kuvaa maailmalla suotuisaan suuntaan. Laatua voi bongata myös omasta elinympäristöstä. Suomen Arkkitehtiliiton Savon paikallisosasto on juuri päivittänyt Savon arkkitehtuuriopasta verkkosivuillaan.